Παχυσαρκια, χειρουργική

 

Γιατί η σοβαρή παχυσαρκία θεραπεύεται μόνο με νυστέρι. 

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES, EAC/BS   Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος 
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL. 
ΤEL.210 7484185-8 & 6939 193 876    www.skrekas.net.

Η παχυσαρκία καλπάζει και στη χώρα μας καθώς το 22,5% του πληθυσμού αποτελείται πλέον από υπέρβαρους και παχύσαρκους. Η παχυσαρκία στις μέρες μας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες κινδύνου για τη δημόσια υγεία και προκαλείται από το μακροχρόνιο συνδυασμό ανθυγειινής διατροφής, υπερκατανάλωσης και καθηστικής ζωής. Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό πρόωρης αναπηρίας και θνησιμότητας αυτού του πληθυσμού έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών διεθνών οργανισμών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απώτερη λύση του προβλήματος βρίσκεται στην πρόληψη, δηλαδή στην αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, την υιοθέτηση κανόνων υγειινής διατροφής και την επιτήρηση του βάρους. Τί μπορούμε όμως να προτείνουμε σήμερα σε αυτούς που έχουν προσβληθεί ήδη από τη λεγόμενη «νόσο του 21ου αιώνα»;  


Δίαιτες 

Τα υπέρβαρα άτομα (μέχρι και 15 κιλά) μπορούν να ωφεληθούν από κάποια διαιτολογική παρέμβαση και ειδικά όσον αφορά τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου (σάκχαρο, λιπίδια και υπέρταση). Είναι όμως ξεκάθαρο ότι στη σοβαρή παχυσαρκία οι δίαιτες δεν ωφελούν. Όχι μόνο γιατί δεν πετυχαίνουν κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα, αλλά γιατί βλάπτουν το μεταβολισμό και με τον τρόπο αυτό ευνοούν την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του βάρους!

  
Φάρμακα 

Τα εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ φάρμακα έχουν θεωρητικά τη δυνατότητα να προκαλέσουν μια απώλεια βάρους της τάξης των 8-12 κιλών σε διάστημα 12-24 μηνών και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι η φαρμακευτική αγωγή έχει κάποια μακροπρόθεσμη επίδραση στο βάρος. Αυτό σημαίνει ότι τα κιλά επανέρχονται λίγους μήνες μετά τη διακοπή των φαρμάκων. Θυμίζουμε επίσης ότι πρέπει να περάσουν χρόνια για να εκτιμηθούν ορισμένες παρενέργειες των φαρμάκων και ότι στο παρελθόν πολλά από αυτά τα φάρμακα αποσύρθηκαν σαν επικίνδυνα. 

Προγράμματα αδυνατίσματος 

«Αδυνάτισμα με παγίδες» ήταν ο τίτλος ενός ρεπορτάζ που γράφηκε πριν δέκα χρόνια στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ. Με 3.431 καταγγελίες στο Ινστιτούτο Καταναλωτών, τα παράπονα για τα κέντρα αδυνατίσματος ήταν στην τρίτη θέση μετά τα ακατάλληλα τρόφιμα και τον ΟΤΕ. Οι περισσότερες καταγγελίες έγιναν από γυναίκες (79%) που έπεσαν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων (το ΒΗΜΑ 12/09/1999 Κωδ. Αρθρου: B12695E071). 

Τι μπορεί να προσφέρει η χειρουργική;

Η χειρουργική αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική λύση σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας. Η αποτελεσματικοτητα αυτών των επεμβάσεων στο μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους και τη μείωση των κινδύνων για την υγεία έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφιβολίας με δεκάδες κλινικές μελέτες. Οι βαριατρικές επεμβάσεις και ειδικά οι λαπαροσκοπικές είναι εξαιρετικά ασφαλείς, με την προϋπόθεση όμως ότι γίνονται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε καλά ενημερωμένους ασθενείς. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες βαριατρικές επεμβάσεις είναι αναστρέψιμες, ενώ η κάθε μια έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Η επιλογή πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεργασία με εξειδικευμένο χειρουργό και μετά από πλήρη ενημέρωση για όλες τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους.

 

© 2003-2009 paxysarkia.net. All rights reserved.