παχυσαρκια, εγκυμοσυνη, αδυνατισμα, δακτυλιος 

Το mini γαστρικό by-pass 

Σκρέκας Γιώργος MD, IFSO, EAES Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος. FH Sp Registrar (Laparoscopy) St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Παχυσαρκίας ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ  ΤEL. 210 7484185 - 6939 193 876  www. skrekas.net  

 

 

Η μινι γαστρική παράκαμψη για απώλεια βάρους (by-pass μιας αναστόμωσης, mini gastric bypass) περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον R. Rutledge στις Η.Π.Α. το 2001. Αρχικά η ιατρική κοινότητα αντιμετώπισε με σκεπτικισμό αυτή την επέμβαση, αλλά μετά το 2010 φαίνεται ότι προοδευτικά κερδίζει έδαφος, κυρίως λόγω της απλότητας της τεχνικής.

Η mini γαστρική παράκαμψη είναι μια απο τεχνικής απόψεως πιό απλή επέμβαση σε σχέση με το κλασσικό γαστρικό by-pass, δεδομένου ότι η υλοποίησή της χρειάζεται μία μόνο γαστρο-εντερική αναστόμωση. Η παράκαμψη του εντέρου στο mini γαστρικό by-pass είναι συνήθως πιό εκτεταμένη, πράγμα που σημαίνει ότι και η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών είναι επίσης μεγαλύτερη (παραπλήσια με αυτή του γαστρικού by-pass μακράς έλικας). Με ώς τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η επέμβαση είναι ασφαλής και προσφέρει ικανοποιητική και σταθερή στο χρόνο απώλεια βάρους παραπλήσια ή μεγαλύτερη απο αυτή του κλασσικού by-pass με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες ενδείξεις και επιπλοκές. Για τις ενδείξεις και παρενέργειες των επεμβάσεων παράκαμψης (by-pass), δείτε περισσότερα εδώ.

Στα πλεονεκτήματα του mini γαστρικού by-pass θα πρέπει να αναφερθεί το χαμηλό ποσοστό εσωτερικών κηλών, ενώ στα μειονεκτήματα του θα πρέπει να αναφερθούν η ελκογένεια (δημιουργία έλκους στο σημείο αναστόμωσης του στομάχου με το έντερο, περίπου 2-5%), οι συχνές διάρροιες (0.2%), η δυσαπορρόφηση σιδήρου και βιταμινών και η παλινδρόμηση (2%). Ειδικά η αλκαλική παλινδρόμηση (η παλινδρόμηση χολής στο στομάχι) μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη στη συντηρητική θεραπεία και να χρειαστεί νέα επέμβαση.

Κατά τη γνώμη μας, το mini γαστρικό by-pass όπως και το κλασσικό by-pass, αποτελούν μια καλή επιλογή για ασθενείς με σοβαρά προβλήματα διαβήτη (τύπου 2) καθώς και για άτομα που απέτυχαν ή ανέκτησαν βάρος μετά απο γαστρεκτομή sleeve (μανίκι).

 

Βιβλιογραφία

Current status of mini-gastric bypass


 

 © 2003-20017 paxysarkia.net - All rights reserved.