Το γαστρικό μπαλόνι και οι ενδείξεις του.

Σκρέκας Γεώργιος MD, IFSO, EAES, Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος www.skrekas.net
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΤEL.
210 7484185 - 6939 193876

 

Το γαστρικό μπαλόνι επινοήθηκε το 1985 από τους Garren και Edwards. Η συσκευή αποτελείται απο ένα ειδικό μπαλόνι σιλικόνης συνδεδεμένο με ένα καθετήρα τοποθέτησης. Το μπαλόνι είναι συσκευασμένο έτσι ώστε να διευκολύνεται η προώθησή του απο το στόμα στο στομάχι. Τοποθετείται (δείτε εδώ) με τη βοήθεια γαστροσκοπίου και πληρούται με 500-700 ml φυσιολογικού ορού. Η τοποθέτηση συνήθως γίνεται με ολιγόλεπτη μέθη. Τις 3-4 πρώτες ημέρες προκαλεί ήπιες γαστρικές διαταραχές και εμέτους, αλλά στη συνέχεια ακολουθεί ένα παρατεταμένο διάστημα ανορεξίας και γαστρικής πληρότητας, συμπτώματα που υποχωρούν σταδιακά μετά από 2-3 μήνες. Το μπαλόνι μπορεί να παραμείνει στο στομάχι 6-8 μήνες και αφαιρείται επίσης ενδοσκοπικά (δείτε εδώ). Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα του γαστρικού μπαλονιού είναι η ατραυματική ενδοσκοπική τοποθέτηση και η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών. Το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ενηλίκους 18 - 60 ετών, που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά παχύσαρκους ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου για απώλεια βάρους και μείωση του χειρουργικού κινδύνου στα πλαίσια προετοιμασίας για την οριστική χειρουργική αντιμετώπιση (πολυσταδιακή προσέγγιση στην υπερνοσογόνο παχυσαρκία). Η χρήση γαστρικού μπαλονιού αντενδείκνυται όταν υπάρχει μεγάλη διαφραγματοκήλη, όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στο στομάχι και γενικώς όταν συνυπάρχουν παθήσεις που καθιστούν επικίνδυνη τη γαστροσκόπηση.  Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια απώλεια βάρους 15-20 Kg, σε διάστημα 6 μηνών. 

Όμως πρέπει να ξέρετε ότι..

Το γαστρικό μπαλόνι δεν είναι μια αποτελεσματική ή μόνιμη λύση στη σοβαρή παχυσαρκία. Η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι το μπαλόνι μπορεί να έχει αποτελεσμα μόνο σε άτομα που έχουν κίνητρο και διάθεση για αλλαγές στη ζωή τους. Το μεγάλο μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο περιορισμένος χρόνος ζωής του γαστρικού μπαλονιού (6 - 8 μήνες). Χωρίς ιατρική παρακολούθηση, οι περισσότεροι ασθενείς ανακτούν το βάρος που έχασαν μετά την αφαίρεση του μπαλονιού μέσα σε 6 - 12 μήνες. Γι' αυτό το λόγο η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού πρέπει να γίνεται μόνο στα πλαίσια ενός καλά σχεδιασμένου ιατρικού προγράμματος με μακροπρόθεσμους στόχους. Σε τέτοιου είδους προγράμματα παράλληλα με την απώλεια βάρους, καθοδηγείται και υποστηρίζεται ο ασθενής  προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διατροφής αλλά και των καθημερινών συνηθειών του. Συνοπτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό βοήθημα απώλειας βάρους, μόνο στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος. 

Γαστρικό μπαλόνι ORBERA Τιμή 2300€

 

Εικόνες από την εισαγωγή γαστρικού μπαλονιού σε ασθενή μας. Η είσοδος του ειδικά συσκευασμένου μπαλονιού στην πρώτη εικόνα και η εν συνεχεία προοδευτική πλήρωση με φυσιολογικό ορό (Εικόνες 2 και 3).

 

© 2003-2017 paxysarkia.net - All rights reserved.