Το γαστρικό μπαλόνι και οι ενδείξεις του.

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος www.skrekas.net.
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL. ΤEL. 210 7484185 &  6939 193876 

Επισκεφθείτε επίσης την ειδική Ενημερωτική ιστοσελίδα  www.gastricballoon.gr

Το γαστρικό μπαλόνι επινοήθηκε το 1985 από τους Garren και Edwards. Η συσκευή (BIOENTERICS – BIB System), αποτελείται από το ειδικό μπαλόνι σιλικόνης (Α) και τον συνδεδεμένο μ’ αυτό καθετήρα τοποθέτησης (Β) ο οποίος φέρει εσωτερικό συρμάτινο οδηγό. Το μπαλόνι είναι συσκευασμένο έτσι ώστε να καταλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό όγκο (C) ώστε να διευκολύνεται η προώθησή του προς το στόμαχο και επικοινωνεί με τον καθετήρα πλήρωσης με ειδική βαλβίδα, η οποία εξασφαλίζει τη στεγανότητα μετά την απελευθέρωσή του. Τοποθετείται (δείτε εδώ) με τη βοήθεια γαστροσκοπίου και πληρούται με 500-700 ml στείρου φυσιολογικού ορού. Η τοποθέτηση συνήθως γίνεται με ολιγόλεπτη μέθη αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί γενική αναισθησία. Καταλαμβάνει το θόλο του στομάχου και για 3-4 ημέρες προκαλεί γαστρικές διαταραχές και εμέτους. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα παρατεταμένο διάστημα ανορεξίας και γαστρικής πληρότητας. Το μπαλόνι καθυστερεί την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα να περιορίζεται η όρεξη. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως για τρεις μήνες αλλά στη συνέχεια υποχωρούν σταδιακά. Το μπαλόνι μπορεί να παραμείνει στο στομάχι μέχρι 6 μήνες και αφαιρείται επίσης ενδοσκοπικά (δείτε εδώ).Το κυριότερο πλεονέκτημα του γαστρικού μπαλονιού είναι η εύκολη ενδοσκοπική τοποθέτηση και η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών.Ένδειξη για τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού έχουν οι ενήλικοι (άνω των 18 και κάτω των 60 ετών) με ΔΣΒ άνω του 30Kgr/m2 που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Το γαστρικό μπαλόνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε εξαιρετικά υπέρβαρους ασθενείς με σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις για απώλεια βάρους ή για μείωση του χειρουργικού κινδύνου στα πλαίσια προετοιμασίας για την οριστική χειρουργική αντιμετώπιση (πολυσταδιακή προσέγγιση στην υπερνοσογόνο παχυσαρκία). Η χρήση γαστρικού μπαλονιού αντενδείκνυται όταν υπάρχει μεγάλη διαφραγματοκήλη, σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οισοφαγίτιδα, όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση στο στομάχι και γενικώς όταν συνυπάρχουν παθήσεις που καθιστούν επικίνδυνη τη γαστροσκόπηση.  Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια απώλεια βάρους 15-20 Kg, σε διάστημα 6 μηνών. 

Όμως πρέπει να ξέρετε ότι..

Το σπουδαιότερο πλεονέκτημα του γαστρικού μπαλονιού είναι ότι μετριάζει την πείνα που αποτελεί και το μεγαλύτερο εχθρό της δίαιτας. Ο αρχικός ενθουσιασμός για τη μέθοδο του γαστρικού μπαλονιού κώπασε όταν η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι τελικά το μπαλόνι είναι αποτελεσματικό βοήθημα μόνο για τα άτομα που έχουν κίνητρο και διάθεση για αλλαγές στη ζωή τους. Ένα μεγάλο επίσης μειονέκτημα της μεθόδου είναι ο περιορισμένος χρόνος ζωής του γαστρικού μπαλονιού (6 - 8 μήνες). Όταν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση, οι περισσότεροι ασθενείς ανακτούν το βάρος που έχασαν μετά την αφαίρεση του μπαλονιού μέσα σε 6 - 12 μήνες. Γι' αυτό το λόγο η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού πρέπει να γίνεται μόνο στα πλαίσια ενός καλά σχεδιασμένου ιατρικού προγράμματος με μακροπρόθεσμους στόχους. Σε τέτοιου είδους προγράμματα παράλληλα με την απώλεια βάρους, καθοδηγείται και υποστηρίζεται ο ασθενής  προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διατροφής αλλά και των καθημερινών συνηθειών του . Όταν υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια, γνώση καισαφώς καθορισμένοι στόχοι, το άγχος της προσπάθειας ανακουφίζεται. Συνοπτικά λοιπόν θα λέγαμε ότι το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό βοήθημα απώλειας βάρους, μόνο στα πλαίσια ενός τέτοιου προγράμματος. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το γαστρικό μπαλόνι δεν προσφέρει δυνατότητα μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της σοβαρής ή νοσογόνου παχυσαρκίας.

 

Εικόνες από την εισαγωγή γαστρικού μπαλονιού σε ασθενή μας. Η είσοδος του ειδικά συσκευασμένου μπαλονιού στην πρώτη εικόνα και η εν συνεχεία προοδευτική πλήρωση με φυσιολογικό ορό (Εικόνες 2 και 3).

© 2003-2007 goMED Ltd. All rights reserved.