Celebrities με προβλήματα βουλιμίας.

 (Copyright: EDReferral.com )

Paula Abdul. Χορογράφος, χορεύτρια, τραγουδίστρια και προσωπικότητα της Αμερικανικής τηλεόρασης. Τα αρνητικά συναισθήματα για το σώμα της και την εμφάνισή της ξεκίνησαν στην ηλικία των 7 ετών όταν πρωτοάρχισε μαθήματα χορού. Όταν πήγε στο λύκειο είχε πλήρη κλινική εικόνα βουλιμίας. Σήμερα  η Paula Abdul είναι εκπροσωπούν μέλος του Εθνικού Οργανισμού Διαταραχών της Διατροφής (National Eating Disorders Association - NEDA) των ΗΠΑ. Δεν διστάζει να μιλήσει για τους δικούς της μακρόχρονους αγώνες, προκειμένου να ενθαρρύνει χιλιάδες ενδιαφερόμενους να συζητήσουν το πρόβλήμά τους και να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ποιά είναι η γνώμη της για τη βουλιμία;  "Είναι μιά υπόθεση για την οποία νοιώθεις ντροπή και είναι εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσεις όπως  και να την αντιμετωπίσεις, ειδικά όταν προσπαθείς μόνος σου. Στη βουλιμία δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο. Στην πραγματικότητα δεν φταίει το φαγητό γι αυτές τις διαταραχές, αλλά τα συναισθήματά σου".
 
Maria Conchita Alonso.  Η όμορφη διεθνής Λατίνα superstar, ηθοποιός και τέως νικήτρια καλλιστείων Maria Conchita Alonso,  μίλησε πρόσφατα για το δικό της πρόβλημα. Η Maria φανέρωσε ότι πάσχει απο βουλιμία εδώ και 10 χρόνια με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει βλάβες στον οισοφάγο και τα δόντια της. Θορυβημένη απο την ανεξέλεγκτη αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά, ζήτησε τελικά ιατρική βοήθεια. Με μιά ισορροπημένη δίαιτα, λίγη άσκηση και τις κατάλληλες συμβουλές των ειδικών ιατρών, φαίνεται ότι κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο. Η Maria έδωσε δημοσιότητα στην ιστορία της προκειμένου να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα.
 
Victoria Beckham.  Η ιστορία της κυρίας Beckham (Victoria Adams, τέως μέλος των Spice Girls) είδε το φώς της δημοσιότητας πρόσφατα. Η χειρότερη περίοδος της ζωής της ήταν όταν σαν μέλος του συγκροτήματος Spice Girls αναγκάστηκε απο το mananger της να χάσει βάρος. "Ηταν μια βασανιστική εποχή", θυμάται η  Victoria. "Εκείνη την περίοδο θα μπορούσα να σας πώ την περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες οποιασδήποτε τροφής". Ο σύζυγός της David Beckham αποκάλυψε ότι η Geri Halliwell παρακινούσε τη Victoria και τη Melanie C να ασχολούνται μέχρις εξαντλήσεως με τα sports και να τρέφονται με υγρά υποκατάστατα γευμάτων. Τελικά η Victoria άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα βουλιμίας. Για κάποια περίοδο έτρωγε μέχρι και 10 bowls δημητριακών με τη μια. Στο πρόσφατο βιβλίο της "Learning To Fly", η Victoria αποκαλύπτει όλη την συναισθηματική καταπίεση στην οποία υποβάλλουν τον εαυτό τους οι stars, πράγμα που τελικά οδηγεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.
 
Melanie Chisholm.  Η τραγουδίστρια Melanie Chisholm (Melanie C - τέως Sporty Spice μέλος των Spice Girls) παραδέχτηκε δημόσια ότι πάσχει από βουλιμία και κατάθλιψη. Σαν μέλος των "Spice Girls", η Melanie όπως και η Victoria Beckham υπέβαλλε συστηματικά τον εαυτό της σε πολυήμερες νηστείες και εξαντλητική  άσκηση.  "Ακόμα και η μητέρα μου νόμιζε ότι ήμουν τόσο αδύνατη επειδή εργαζόμουν υπερβολικά".  
 
Susan Dey.  Η ηθοποιός Susan Dey παραδέχτηκε ότι απο χρόνια εμφανίζει διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά (βουλιμία). Κάποια περίοδο μάλιστα ήταν τόσο υποσιτισμένη που σταμάτησε να έχει περίοδο και τα δάχτυλά της απέκτησαν πορτοκαλί χρώμα επειδή σιτιζόταν μόνο με καρότα.  
 
Diana, Princess of Wales. Η άτυχη πριγκίπησα έπασχε απο βουλιμία και είχε μάλιστα παραδεχτεί ότι ήταν αυτοκαταστροφική. Τα παρακάτω ειπώθηκαν σε μια συνέντευξή της- "Έπασχα απο βουλιμία για αρκετά χρόνια και το κρατούσα μυστικό. Η βουλιμία είναι περίεργη αρρώστια. Έρχεται τότε που η αυτοεκτίμησή σου είναι στο ναδίρ, όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις, όταν παραδίνεσαι στα συναισθήματα αναξιότητας και παραιτείσαι. Έτσι παραγεμίζεις το στομάχι σου 5 φορές - ή περισσότερο- την ημέρα και αυτό σου προσφέρει μια ανακούφιση. Είναι σαν να σε κρατά ένα αγαπημένο σου πρόσωπο αγκαλιά, αλλά δυστυχώς αυτό το συναίσθημα κρατάει πολύ λίγο. Επανέρχεσαι γρήγορα στην πραγματικότητα και νοιώθεις οργή και αηδία μ' αυτό που έκανες. Δε σου μένει παρά να τα βγάλεις όλα. Και αυτή η επιβλαβής συμπεριφορά ανακυκλώνεται." Η Diana είχε επίσης παραδεχτεί σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στο είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. 
 
Kate Dillon (μοντέλλο).  Η Kate Dillon προσβλήθηκε απο ανορεξία για 7 χρόνια όταν εργαζόταν σαν top print and runway model. Αν και ελλειποβαρής, οι φωτογράφοι δεν έπαυαν να την παρακινούν να χάσει κι άλλο βάρος. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, η Kate εγκατέλειψε προσωρινά το modeling προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για να τα βρεί με το σώμα της. Σήμερα άν και υπέρβαρη, εξακολουθεί να εργάζεται σαν "παχουλό" μοντέλλο (plus-size). Είναι εκπροσωπούν μέλος του Εθνικού Οργανισμού Διαταραχών της Διατροφής (National Eating Disorders Association - NEDA) των ΗΠΑ.  "Τώρα ζυγίζομαι κάθε εβδομάδα για να σιγουρευτώ ότι δεν αδυνάτισα! Επιτέλους αγαπώ το σώμα μου. Είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι νιώθω άνετα με το "βαρύ" σώμα μου, σίγουρα πολύ πιο άνετα απ' ότι νιώθουν τα κοκαλιάρικα μοντέλλα με το δικό τους. Πιο θαυμάσιο όμως είναι το γεγονός ότι τώρα πιά κάνω αυτό που θέλω με τους δικούς μου όρους."
 
Jane Fonda. Πριν μερικά χρόνια η πολυβραβευμένη ηθοποιός Jane Fonda αποκάλυψε ότι υπήρξε βουλιμική απο την ηλικία των 12 και ταλαιπωρήθηκε με εναλλαγές βουλιμίας και ανορεξίας για 30 χρόνια. Η Jane ήταν μια απο τις πρώτες μεγάλες star που παραβίασε τον κανόνα της σιωπής και δημοσιοποίησε το πρόβλημα της διαταραγμένης διατροφικής συμπεριφοράς των star του Hollywood.  Στην αυτοβιογραφία της "My Life So Far", η Jane μιλάει με ειλικρίνεια για τον τριαντάχρονο αγώνα της με τη βουλιμία.
 
Mariel Hemingway.  Η ηθοποιός Mariel Hemingway (εγγονή του διάσημου συγγραφέα Ernest Hemingway) γεννήθηκε σε μια προβληματική οικογένεια. Μεγάλωσε με τις σκιές της αυτοκτονίας του παπού της και της αδελφής της Margaux. Η Mariel είχε μια περιπετειώδη ζωή και μεταξύ των άλλων, σοβαρά προβλήματα στη σχέση της με το φαγητό. Στην αυτοβιογραφία της  "Finding My Balance: a Memoir with Yoga", η Mariel λέει τα πάντα για την παιδική της ηλικία, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις των Hemingway, την επιτυχία και τη δόξα, τους προσωπικούς της αγώνες με τη βουλιμία και τον εαυτό της και την τελική λύτρωση μέσω της μητρότητας και της yoga.
 
Felicity Huffman.  Η ηθοποιός Felicity Huffman (Desperate Housewives) είναι άλλη μια star που παραδέχτηκε ότι στην εφηβεία έπασχε απο βουλιμία.
 
Janet Jackson. Η τραγουδίστρια Janet Jackson είχε δηλώσει στα media ότι βρίσκεται σε θεραπεία για βουλιμία.
 
Elton John.  Ο Elton John δήλωσε ότι πάσχει απο βουλιμία αλλά με ιδιαιτερότητες, γιατί  πολλές φορές φτύνει αυτό που μασάει. 
 
Wynonna Judd (τραγουδοποιός και τραγουδίστρια country). Η Αμερικανίδα Wynonna Judd, αδελφή της ηθοποιού Ashley Judd, υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική της ηλικία. Πάσχει απο "συναισθηματική υπερφαγία" και είναι αρκετά υπέρβαρη. Προς το παρόν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ψυχοθεραπεία γιατί πιστεύει ότι το σώμα θα ακολουθήσει τελικά την εξυγείανση της ψυχής της.
 
Alanis Morissette (Καναδή τραγουδίστρια).  Η Alanis Morissette παραδέχθηκε ότι στην όψιμη εφηβεία της, όταν προσπαθούσε να εισχωρήσει στο χώρο των music business, παρουσίαζε βουλιμία. Το τραγούδι της  "Perfect" (αλμπουμ Jagged Little Pill), είναι εμπνευσμένο απο τον αγώνα της ενάντια στη βουλιμία.  
 
Thandie Newton. Η βραβευμένη για το ρόλο της στο  'Crash' ηθοποιός Thandie Newton, εμφάνισε βουλιμία στα 14 όταν πρωτοάρχισε μαθήματα χορού. Η εμπειρία της ήταν τραυματική μια που όπως ομολόγησε, υπάρχουν ακόμα ουλές στα δάκτυλά της απο τις επίμονες προσπάθειες να προκαλέσει εμετό. Βοηθήθηκε απο ειδικούς ιατρούς και τελικά (όπως δήλωσε) κέρδισε τη μάχη.
 
Sharon Osbourne (σύζυγος του Ozzy Osbourne). Μουσική παραγωγός και γνωστή παράγοντας της Βρεττανικής τηλεόρασης. Η Sharon θεραπεύτηκε απο τον καρκίνο του παχεός εντέρου αλλά δεν νίκησε ποτέ τη βουλιμία απο την οποία πάσχει 35 χρόνια. Η Sharon έχασε κάποια κιλά τοποθετώντας γαστρικό δακτύλιο, αλλά σύντομα άρχισε να ξαναπαίρνει βάρος. Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξή της αποκάλεσε τον εαυτό της σιχαμένο αδηφάγο γουρούνι. Δήλωσε επίσης ότι πρόκειται να αφαιρέσει το δακτύλιο και να αναζητήσει τη λύση στην ψυχοθεραπεία.
 
Catherine Oxenberg.  Η γαλαζοαίματη ηθοποιός Catherine Oxenberg (κόρη της πριγκίπησας Elizabeth της Γιουγκοσλαβίας και μακρινή συγγενής της Βρεττανικής βασιλικής οικογένειας) υπήρξε στην παιδική της ηλικία θύμα βιασμού απο άτομο της οικογένειάς της. Έπασχε απο βουλιμία για 20 χρόνια και όπως δήλωσε, η αρρώστια άφησε τα αναξίτηλα σημάδια της επειδή με τους εμετούς κατέστρεψε τα δόντια της.
 
Christina Ricci.  Η ηθοποιός Christina Ricci που έχει επίσης νοσηλευθεί για αυτοτραυματισμό, δήλωσε ότι έπασχε απο ανορεξία. "Μόλις ξεπέρναγα το στάδιο της ανορεξίας έπαιρνα ένα σωρό κιλά, πράγμα που δεν μπορούσα να το αντέξω. Είχα επίσης πρόβλημα με τα στήθη μου. Δεν ήθελα να φαίνονται γιατί τραβούσαν την προσοχή και προτιμούσα να τα εξαφανίσω."
 
Oprah Winfrey. Μια από τους ισχυρότερους παράγοντες της Αμερικανικής τηλεόρασης. Οι επενειλημένες σεξουαλικές κακοποιήσεις στην εφηβεία της, την οδήγησαν στη βουλιμία. Το φαγητό ήταν πάντα καλή παρηγοριά. Αισθανόταν μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε ένα "βαρύ" σώμα. Σήμερα που άλλαξαν τα δεδομένα, αγωνίζεται να χάσει τα περιττά κιλά.
 
Kate Winslet. Η Βρεττανίδα ηθοποιός Kate Winslet (Titanic, Sense and Sensibility) ταλαιπωρήθηκε με το βάρος της απο παιδί. "Ο θείος μου ήταν chef και η μητέρα μου φανταστική μαγείρισα. Όλοι στην οικογένεια ήταν καλοφαγάδες. Ήταν αναπόφευκτο το να γίνω υπέρβαρη." Στο γυμνάσιο οι συμμαθητές της την αποκαλούσαν "φάλαινα". Η εφηβεία της πέρασε με κατάθλιψη και βουλιμία. Σήμερα η Kate είναι υγιής. Αποδέχεται το σώμα της και τα λίγα παραπάνω κιλά δεν την προβληματίζουν. "Είμαι ευτυχής γι αυτό που είμαι κι ας μην μοιάζω με τις Αμερικανίδες star. Οι καμπύλες μου είναι φυσιολογικές και σ΄όποιον αρέσουν. Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να μοιάζουν με ανορεκτικά μοντέλα, απλά δεν με ενδιαφέρουν."
 
Alexandra Paul.  Η ηθοποιός Alexandra Paul (Baywatch) δήλωσε ότι υπήρξε βουλιμική κάποια περίοδο της ζωής της. 
 
Ally Sheedy. Η ηθοποιός Ally Sheedy (γνωστή για το ρόλο της στη ταινία "The Breakfast Club") υπήρξε βουλιμική και φαρμακομανής.
 
Audrey Hepburn.  Το style της παλιάς αγαπημένης ηθοποιού Audrey Hepburn χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια απο τους παραγωγούς του Hollywοod σαν υπόδειγμα καλλίγραμμης και υγιούς γυναίκας που διατηρούνταν αδύνατη χωρίς να πάσχει απο ανορεξία. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, το πλάσμα των media δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα μια και η Audrey Hepburn έπασχε απο κατάθλιψη, ανορεξία και βουλιμία. Όλα κρατήθηκαν μυστικά όσο είχε ενεργή καρριέρα.
 
Cynthia French.  Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και συγγραφέας. Κάποια στιγμή άρχισε να περιοδεύει στις ΗΠΑ και να μιλά ανοιχτά για την μακρόχρονη ταλαιπωρία της με τη βουλιμία και την ανορεξία. Αντλώντας βιώματα απο τη ζωή της, έγραψε ένα μυθιστόρημα που τιτλοφορείται "Humanville" και το οποίο αναφέρεται στον αγώνα με τη βουλιμία μιας ανερχόμενης τραγουδίστριας που προσπαθεί να γίνει star.
 
Jamie-Lynn Sigler. Η ηθοποιός Jamie-Lynn Sigler (The Sopranos) είναι άλλη μια βουλιμική star που ταλαιπώρησε για πολλά χρόνια το σώμα της με εξουθενωτική άσκηση. Ευαισθητοποιημένη για τη σοβαρότητα του προβλήματος, χρησιμοποίησε την επιρροή της για να βοηθήσει τους ομοιοπαθείς μετέχοντας στον Εθνικό Οργανισμό Διαταραχών της Διατροφής (National Eating Disorders Association - NEDA) των ΗΠΑ. Η Jamie έγραψε επίσης ένα βιβλίο που τιτλοφορείται " Wise Girl - What I’ve Learned About Life, Love, and Loss" όπου περιγράφει πώς η βουλιμία σε συνδυασμό με την εμμονή της στο να χάσει βάρος κατέστρεψαν σχεδόν τη ζωή και την καρριέρα της.
 
Katherine McPhee.  Η τραγουδίστρια του 'American Idol' Katharine McPhee, έπασχε απο βουλιμία για 6 χρόνια απο τα 17 της. Όταν η κατάσταση ήταν πια εκτός ελέγχου, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια και απευθύνθηκε στο Los Angeles's Eating Disorder Center of California, όπου ετέθη σε ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία για τρείς μήνες. Εκεί η Katherine έμαθε ότι το φαγητό δεν είναι κακό όταν μπορείς να ελέγχεις το πόσο τρώς, πράγμα που πλέον εφαρμόζει. Το μέλλον θα δείξει.
 
Kelly Clarkson. Η νικήτρια του 'American Idol' ήταν βουλιμική και το κρατούσε μυστικό. Οι φίλοι της όμως το ανακάλυψαν και την έπεισαν να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
 
Peta Wilson.  Ηθοποιός και μοντέλο η Peta Wilson (La Femme Nikita) πάσχει απο βουλιμία. Τι έφταιξε; Το διαζύγιο των γονέων και η πίεση του modeling.
 
Sally Field.  Η ηθοποιός Sally Field παρουσίασε βουλιμία στα 20 χρόνια της γιατί ήθελε να μοιάσει στην Twiggy.

© 2003-2006 goMED Ltd. All rights reserved.