To πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος 
Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΤEL. 210 7484 185 & 6939 193876    
www.skrekas.net

.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο προβλημα. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι σήμερα το 15.5% των εφήβων (12 - 19ετών)και το 15.3% των παιδιών (6-12 ετών) πάσχουν από παχυσαρκία. Επίσης φαίνεται ότι η παιδική παχυσαρκία παραμένει και στην ενήλικη ζωή στο 70% των περιπτώσεων. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχυσάρκων παιδιών φθάνει το 10% ενώ ένα άλλο 18% θεωρούνται υπέρβαρα. Στο παρακείμενο ιστόγραμμα της Detroit News παρουσιάζεται η επιδημιολογική αύξηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Η παχυσαρκία δεν είναι άμοιρη συνεπειών ακόμα και στην τρυφερή ηλικία. 

Αιτιολογία της παιδικής παχυσαρκίας  

 • Περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, ελάχιστη άσκηση, τηλεόραση, video παιγνίδια

 • Χαμηλή κοινωνιοοικονομική κατάσταση

 • Κακή διατροφή (fast food, ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες)

 • Κακές συνήθειες και περιβάλλον που ευνοεί την υπερκατανάλωση (φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, σε προκαθορισμένες ώρες, διαφημήσεις, εύκολη πρόσβαση κλπ)

 • Κληρονομικότητα

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Τα παιδιά δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας και πολύ περισσότερο να συμμορφωθούν με δίαιτες. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη μεσω της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε το ρόλο του σχολείου και του κράτους στην εκπαίδευση, πρέπει να τονίσουμε ότι το πρότυπο των παιδιών είναι οι γονείς. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές οι γονείς δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία των παιδιών τους και δεν αντιλαμβάνονται πόσο αναγκαία είναι και η δική τους συμμετοχή προκειμένου να αλλάξουν οι συνήθειες των παιδιών τους. Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παχυσαρκίας φάνηκε ότι τα 2/3 των γονέων δεν αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα και δεν διατρέφονται υγειινά. Οι τρείς στους τέσσερις γονείς δεν μπορούν επίσης να κατανοήσουν τη σοβαρή επίδραση που έχει στο βάρος των παιδιών η έλλειψη άσκησης, ενώ μόνο ο ένας στους τρείς έχει προβληματιστεί με την ανεπαρκή ενημέρωση σε θέματα διατροφής στο σχολείο. Απαραίτητη είναι λοιπόν πρώτα η ενημέρωση των γονέων οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν από μόνα τους τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους. Οι γονείς των παιδιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας πρέπει να προωθήσουν σε συνεργασία με τον ειδικό τις αναγκαίες αλλαγές στη διατροφή των παιδιών αλλά και και στις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας. 

 

 

 

Σε μια πρόσφατη μελέτη της κλινικής προληπτικής ιατρικής και διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρέθηκε ότι το ένα στα δύο Ελληνόπουλα ηλικίας 4-7 ετών έχει ψηλή χοληστερόλη, ενώ το ένα στα τέσσερα εμφανίζει υπέρταση.

Χρήσιμες οδηγίες προς του γονείς

 

 • Μην επιτρέπετε στα παιδιά να καταναλώνουν τροφές με ψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη στο σχολείο (πχ τυρόπιτες, σάντουιτς, σοκολάτες και γλυκίσματα).  

 • Αποφύγετε τα ενδιάμεσα γεύματα με τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες και ζάχαρη. Για δεκατιανό δώστε στα παιδιά κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα ή γιαούρτι.  

 • Μην τρωτε όταν διασκεδάζετε ή ασχολείστε με άλλου είδους δραστηριότητες (πχ τηλεόραση ή εργασία) και μην επιτρέπετε στα παιδιά το ίδιο.

 • Περιορίστε στο ελάχιστο την τηλεόραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης σχετίζεται άμεσα με το βάρος.

 • Μαγειρεύετε στο σπίτι και αφήστε τα παιδιά να συμμετέχουν. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να κάνετε ένα «μάθημα» υγιεινής διατροφής.  

 • Μην προτρέπετε ποτέ τα παιδιά να τρωνε γρήγορα και να αδειάζουν το πιάτο τους.

 • Ενθαρρύνετε τις φυσικές δραστηριότητες και συνδυάστε άσκηση με διασκέδαση (πχ μετακινήσεις με ποδήλατο, ομαδικά αθλήματα, τακτικό πλύσιμο αυτοκινήτου).

 • Περιορίστε τα fast-foods σε μια το πολύ φορά την εβδομάδα.

 • Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όταν δεν νιώθουν πείνα.

 • Μη σερβίρετε μεγάλες μερίδες.  

 • Υιοθετήστε μια πιο υγιεινή δίαιτα για όλη την οικογένεια.  

 

 

© 2003-2005 PROMEDICA Ltd. All rights reserved.