Οι δίαιτες αντί να μειώνουν, αυξάνουν το .. βάρος!

Άλλη μια έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι δίαιτες στην ουσία μας παχαίνουν αντί να μας απαλλάσσουν από τα περιττά κιλά!

«Αρχικά μπορείς να χάσεις 5 έως 10% του σωματικού σου βάρους, αλλά τα κιλά επανέρχονται. Εμείς βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα ανέκτησαν σύντομα όλο το βάρος που είχαν χάσει, ενώ κάποια σταθερή απώλεια βάρους παρατηρήθηκε μόνο σε μια μικρή μειοψηφία» ήταν η δήλωση που ήρθε να αναταράξει τα λιμνάζονται νερά της διαιτολογίας. Και μάλιστα από τα πολύ έγκυρα χείλη της Τρέισι Μαν, καθηγήτριας της Ψυχολογίας στο UCLA, που συμπλήρωσε: «Οι δίαιτες δεν οδηγούν τους περισσότερους σε κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα».
Η Τρέισι Μαν και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν την πιο έγκυρη και σχολαστική επιστημονική ανάλυση στα μέχρι σήμερα αποτελέσματα διάφορων διαιτολογικών ερευνών. Στις προθέσεις της ήταν μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί αν η στρατηγική που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες των ΗΠΑ με τη στήριξη προγραμμάτων απώλειας βάρους, είναι σωστή. Για πολλά χρόνια η παχυσαρκία δεν αναγνωρίζονταν σαν ασθένεια από τους περισσότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Με τη δεδομένη έκρηξη της παχυσαρκίας από το 15% στο 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ όπως και των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή, οι ασφαλιστικοί πάροχοι υγείας πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τις μελλοντικές νοσηλείες με τη στήριξη προγραμμάτων
απώλειας βάρους.
Όμως τί πραγματικά επιφυλάσσει το μέλλον σε όσους κάνουν δίαιτα; Για να βρεί τις απαντήσεις, η Μαν αξιολόγησε μεθοδικά όλες τις επίσημες έρευνες που παρείχαν δεδομένα από 2 έως 5 χρόνια. Το αβίαστο συμπέρασμα ήταν ότι είναι οφελημότερο να αποφεύγονται οι δίαιτες. «Το βάρος έτσι κι αλλιώς θα είναι περίπου το ίδιο και ο οργανισμός θα αποφύγει τη φθορά ενός κύκλου απώλειας-ανάκτησης βάρους» δήλωσε η Μαν.

Ουδέν ελαφρύτερο του ..προσωρινού!

«Όσοι κάνουν δίαιτα χάνουν περίπου 5-10% του σωματικού τους βάρους μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Οι δύο τουλάχιστον από τους τρεις ανακτούν όλα τα χαμένα κιλά μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια ενώ πολλές φορές το βάρος μπορεί να φθάσει πιό ψηλά μετά τη δίαιτα», αναφέρουν οι υπογράφοντες την έρευνα. Και όχι μόνο!
Όπως αποδείχθηκε, πολλές φορές τα δεδομένα στις κλινικές διαιτολογικές μελέτες δεν είναι αξιόπιστα ή παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που να δείχνουν τις δίαιτες πιο αποτελεσματικές από ό,τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, σε ορισμένες από τις μελέτες που εξετάσθηκαν οι συμμετέχοντες έστελναν μετρήσεις του βάρους τους με e-mail ή μέσω τηλεφώνου αντί να ζυγίζονται από τους ερευνητές. Οι περισσότερες από τις μελέτες με μακροχρόνια παρακολούθηση των ασθενών, είχαν ποσοστό συμμετοχής μικρότερο απο το 50% του αρχικού πληθυσμού. 

Πές μου αν έκανες δίαιτα, να σου πώ αν θα παχύνεις!

Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούμε, «διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δίαιτα είναι ένας συστηματικός παράγοντας μελλοντικής αύξησης του βάρους» λέει η Τζάνετ Τομιγιάμα, απόφοιτος του UCLA και συνυπογράφουσα της έρευνας. Και συμπληρώνει: «Σε μια από τις δημοσιεύσεις που μελετήσαμε, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ανακτούσαν μετά τη δίαιτα σημαντικό βάρος για μια περίοδο 2 ετών, σε αντίθεση με εκείνους που δεν συμμετείχαν σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Σε μια άλλη δημοσίευση που αφορούσε ένα μεγάλο δείγμα 19000 ενήλικων ανδρών και επικεντρώθηκε σε παράγοντες του τρόπου ζωής και τη σχέση τους με τις μεταβολές του βάρους, βρέθηκε ότι ένας από τους πιο αξιόπιστους προγνωστικούς δείκτες αύξησης βάρους στα επόμενα 4 χρόνια ήταν η προηγούμενη απώλεια βάρους με δίαιτα» πρόσθεσε η Τομιγιάμα. «Σε αρκετές από τις μελέτες, οι άνθρωποι που δεν είχαν κάνει ποτέ δίαιτα δεν είχαν χειρότερη υγεία. Αντίθετα, σε πολλές περιπτωσεις ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτούς που είχαν κάνει στο παρελθόν δίαιτες ».
Σε ότι αφορά την παρούσα τακτική των ασφαλιστικών εταιρειών (Medicare) η Μαν είναι σαφής: «Συνιστούμε να μη χρηματοδοτούν πλέον διαιτολογικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα ωφέλη της δίαιτας είναι πολύ μικρά μπροστά στους εν δυνάμει κινδύνους». Δείτε εδώ γιατί οι δίαιτες δεν θεραπεύουν την παχυσαρκία.

Και αν οι δίαιτες δεν δουλεύουν τότε τι;

Η άποψη της Τρέισι Μαν ήταν: «Το μέτρο στην κατανάλωση τροφής είναι η πιό καλή στρατηγική για όλους. Όπως είναι και η άσκηση, που μπορεί να αναδειχθεί σε ένα επίσης καθοριστικό παράγοντα μόνιμης απώλειας βάρους».

 
ΠΗΓΗ: “Science Daily”

 

© 2003-2007 goMED Ltd. All rights reserved