Εμπορική εκμετάλλευση του προβλήματος της παχυσαρκίας και παραπλανητική διαφήμηση.

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος www.skrekas.net
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL.  ΤEL. 210 7484185 & 6939 193876
 

 

Ολοι γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία είναι μια μακροχρόνια νόσος και ότι ο αγώνας ενάντια στα κιλά που ξεκινά από την εφηβική ηλικία, τις περισσότερες φορές συνεχίζεται για ολόκληρη τη ζωή. Το απογοητευτικό είναι ότι παρά τις προσπάθειες τα κιλά φεύγουν και ξανάρχονται με ένα επίμονο τρόπο. Δυστυχώς οι εύκολες λύσεις όπως τα φάρμακα, οι δίαιτες και τα ινστιτούτα αδυνατίσματος παρά τον εντυπωσιακό τους εξοπλισμό, δεν είναι σε θέση να πετύχουν μόνιμα αποτελέσματα. Γιατί καμία προσπάθεια απώλειας βάρους δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει εάν δεν συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές του Lifestyle, δηλαδή των καθημερινών συνηθειών και επιλογών στη διατροφή, που θα πρέπει να είναι και μόνιμες. 

Το εμπόριο του αδυνατίσματος.

Το αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια μια τεράστια βιομηχανία "αδυνατίσματος" που διαθέτει προς πώληση φάρμακα, βότανα, διάφορα παραφαρμακευτικά προϊόντα, μαγικές δίαιτες και μηχανήματα. Σ' όλο τον κόσμο οι διαφημήσεις προϊόντων αδυνατίσματος, σχεδιασμένες με την ίδια γνωστή τακτική, τροφοδοτούν με υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες τους άτυχους καταναλωτές. Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) που είναι ο βασικός αποδέκτης καταγγελιών και παραπόνων από τους καταναλωτές, οι περισσότερες καταγγελίες που σχετίζονται με προιόντα απώλειας βάρους προέρχονται από γυναίκες (79%). Οι γυναίκες πέφτουν πιό εύκολα θύματα διαφημίσεων γιατί οι διαφημήσεις που απευθύνονται στο γυναικείο φύλο, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό παραπλανητικές. Για την εμπορική προπαγάνδα η γυναίκα είναι ευκολότερος στόχος γιατί είναι πιό ανασφαλής και πιό ευαίσθητη στα κοινωνικά στερεότυπα (πχ η εξωτερική εμφάνιση - Δείτε  το παρακάτω σχετικό άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ). Σήμερα το 1/3 των Αμερικανών προσπαθεί να χάσει βάρος. Στις ΗΠΑ ξοδεύονται κάθε χρόνο πάνω από 30 δις δολλάρια για προγράμματα και προϊόντα αδυνατίσματος. Η μεγαλύτερη απόδειξη για την αναποτελεσματικότητα όλων αυτών των μεθόδων είναι το γεγονός ότι παρά το ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν αδρά, γίνονται κάθε χρόνο και παχύτεροι. Για τις μεθόδους που ακολουθούνται και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κέντρα και οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο αδυνατίσματος εδώ και χρόνια, δείτε το παρακάτω δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ που χρονολογείται από το 1999. 

 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 1999 - Αρ. Φύλλου 12695

Αδυνάτισμα με παγίδες.

Τα διάφορα ινστιτούτα αισθητικής προσφέρουν αυτό τον καιρό προγράμματα με άφθονες υποσχέσεις αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μη συνομολογείτε συμφωνίες που θα αποβούν εις βάρος σας. Τα κέντρα αδυνατίσματος, έχοντας αντιληφθεί την «αυξητική τάση» που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες μετά τις διακοπές, έχουν αρχίσει έναν καταιγισμό διαφημίσεων με τις προσφορές του φθινοπώρου. Οι διαφημίσεις μπορεί να φαίνονται δελεαστικές, αλλά κρύβονται και πολλές παγίδες. Γι' αυτό προτού καταθέσετε τις μετοχές σας σε ένα ινστιτούτο οι ειδικοί φορείς εφιστούν την προσοχή σας σε κάποια «ευαίσθητα» σημεία. 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), από τις 50.264 παράπονα που κατεγράφησαν το οκτάμηνο του 1999 οι 3.431 αφορούσαν τα κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία παρουσίασαν σημαντική άνοδο «κατακτώντας» την τρίτη θέση, μετά τον τομέα των ακατάλληλων τροφίμων και του ΟΤΕ. Αναλυτικότερα, το ΙΝΚΑ αναφέρει ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από γυναίκες (79%) που έπεσαν θύματα των μεθόδων διαφημίσεων, καθώς όσες απευθύνονται στο γυναικείο φύλο, σε σχέση με αυτές που αφορούν τον άνδρα, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό παραπλανητικές, υπεραπλουστευμένες και στηριγμένες σε επώνυμες μαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα (testimonials). Η εμπορική προπαγάνδα θεωρεί τη γυναίκα ευκολότερο στόχο και εκμεταλλεύεται με μεθόδους σκληρής πώλησης κοινωνικά πρότυπα τα οποία κυριαρχούν και δημιουργούν πρόσθετες ανασφάλειες στο αδύνατο φύλο, όπως η εξωτερική εμφάνιση. Για να μη γίνετε λοιπόν και εσείς το επόμενο θύμα, μην εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια τις διαφημίσεις αλλά να προσέχετε ιδιαίτερα πριν από τη σύναψη συμβάσεων και την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος. 
Πολυάριθμες καταγγελίες δεν έχουν δεχθεί μόνον οι ενώσεις καταναλωτών αλλά και η ΓΓΚ, η οποία διαπίστωσε ότι η πλέον συνήθης τακτική οικονομικής εκμετάλλευσης και παραβίασης των δικαιωμάτων των χρηστών είναι η ακόλουθη: Οι πελάτες των κέντρων αδυνατίσματος υποχρεούνται σε εκ των προτέρων καταβολή του συνολικού ποσού για το πρόγραμμα (με τη μορφή συνήθως δελτίων πιστωτικής κάρτας ή συναλλαγματικών) χωρίς να λαμβάνουν την αντίστοιχη απόδειξη. Αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος για τον οποιονδήποτε λόγο (π.χ. υγείας ή μη ικανοποίησης) οι χρήστες θέλουν να το διακόψουν, δεν τους επιστρέφονται τα αντίστοιχα χρήματα ή συναλλαγματικές. Σε ορισμένα συμβόλαια περιλαμβάνεται σαφώς και η ρήτρα της απαγόρευσης υπαναχώρησης, που αποτελεί καταχρηστικό όρο σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία και συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.


Το ΒΗΜΑ, 12/09/1999 , Σελ.: E07
Κωδικός άρθρου: B12695E071
ID: 178328

 


Ανθολόγιο από διαφημιστικές.. μπαρούφες για αδυνάτισμα.

(Πηγή: Internet, Απρίλιος 2006)

Personal Slim Method: Επαναστατική μέθοδος αδυνατίσματος που υποστηρίζεται από τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα λιποδιάλυσης, καταπολέμησης τοπικού πάχους, αντιμετώπισης της κυτταρίτιδας και σύσφιγξης. Ειδικά για το πρόβλημα της κυτταρίτιδας δίνουν οριστική και ανώδυνη λύση με τη νέα, συνδυαστική μέθοδο S Light. Έτσι επιτυγχάνεται εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα, σίγουρο και οριστικό αδυνάτισμα, χωρίς κυτταρίτιδα και χαλάρωση.

Αδυνατίστε γρήγορα, οικονομικά και υγιεινά χωρίς κόπο και δίαιτες. Αλόη Βέρα. Ένα φαρμακείο μέσα σ' ένα φυτό. O χυμός αυτού του φυτού ήταν γνωστός για την ομορφιά, την υγεία και τη μακροζωία που χαρίζει, ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο.

Τι δεν θα ακούσετε ποτέ στα κέντρα αδυνατίσματος:

1. Ο κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός όπως και ο αριθμός των λιποκυττάρων που έχει ο κάθε άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι μερικά άτομα έχουν προδιάθεση για αύξηση βάρους και κατακράτηση υγρών. Μιά τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με κανένα μηχάνημα, παρά μόνο με σωστή διατροφή.

2. Φυσιολογική απώλεια για έναν υγιή οργανισμό είναι μέχρι ένα κιλό την εβδομάδα. Για να διαρκέσει το αποτέλεσμα και να μην ξαναπάρουμε βάρος, η ισορροπημένη υγειινή διατροφή θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής και όχι απλά μία στέρηση για μερικούς μήνες. 

3. Η βουλιμία δεν είναι κληρονομικό χάρισμα.

4. Δεν υπάρχουν αρνητικές θερμίδες ή μαγικοί συνδυασμοί τροφών που αδυνατίζουν. Υπάρχουν μόνο ανθυγειινές τροφές πλούσιες σε θερμίδες που παχαίνουν.

5. Δεν υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα τοξίνες ή βλαβερές ουσίες που παχαίνουν. Αλλά και άν υπήρχαν, δε θα μπορούσαν ποτέ να αποβληθούν με μηχανήματα.

6. Τα αποτελέσματα προγραμμάτων δίαιτας δεν διαρκούν εάν δεν αλλάξουμε οριστικά διατροφή και συνήθειες. Τα κιλά αργά ή γρήγορα θα επανέλθουν.

7. Η ανόρθωση στήθους και η θεραπεία της κυτταρίτιδας δεν είναι εφικτή με μηχανήματα και κρέμες. Η χαλάρωση προέρχεται από το σπάσιμο του κολλαγόνου του συνδετικού ιστού και δεν είναι αναστρέψιμη. Επιπλέον, το αποθηκευμένο λίπος δεν καίγεται ούτε διαλύεται με κρέμες, μηχανήματα και ηλεκτρικές κουβέρτες. Το μόνο που μπορεί να βοηθήσει, είναι η ενυδάτωση.

8. Η παθητική γυμναστική είναι μύθος. Τα μηχανήματα έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν παράλυτους και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την άσκηση.

 

Η παραπλανητική διαφήμηση τροφίμων.

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας οφείλεται στην υπερκατανάλωση κακής ποιότητας τροφίμων. Η άγνοια, η έλλειψη χρόνου και η ανύπαρκτη διατροφική εκπαίδευση είναι οι σημαντικότερες αιτίες για την διάδοση των σημερινών ανθυγειινών διατροφικών συνηθειών. Στη διαμόρφωση αυτής της κακής διατροφής, εκτός από την έλλειψη διατροφικής παιδείας σοβαρή είναι καιι η ευθύνη της βιομηχανίας τροφίμων που προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, υποθάλπει την υπερκατανάλωση ξοδεύοντας αμύθητα ποσά για τη διαφήμηση τροφίμων (σε παρελθόν άρθρο της, η Ελευθεροτυπία αναφέρει το αστρονομικό ποσό των 40 δις δολλαρίων ετησίως). Με τη διαφήμηση, οι υποψήφιοι πελάτες εφησυχάζονται ή παραπλανώνται σκόπιμα έτσι ώστε να παραβλεφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής για την υγεία. Ένα κλασσικό παράδειγμα παραπλανητικής διαφήμησης αποτελεί «το τυρί με τα λιγότερα λιπαρά». Το ελαφρώς μειωμένο ποσοστό λιπαρών (το οποίο βεβαίως αγνοεί ο πελάτης) δεν είναι βέβαιο ότι καθιστά το συγκεκριμένο προϊόν περισσότερο υγειινό, δεδομένου ότι αγνοούμε την περιεκτικότητα των αναλόγων προϊόντων σε λιπαρά. Επίσης η ελαφρώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, δεν μετατρέπει ένα ανθυγειινό προϊόν σε υγειινό.

Η παραπάνω τακτική έρχεται βέβαια σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Συγκεκριμένα η Κοινοτική οδηγία αναφέρει ότι: «Μια εμπορική πρακτική είναι παραπλανητική λόγω ενέργειας εάν περιέχει ψευδείς πληροφορίες ή εάν προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει παραπλάνηση στον μέσο καταναλωτή, ακόμα και αν οι πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι στην πράξη αληθείς». 

Η νομοθεσία όμως από μόνη της δεν αρκεί για να προστατεύσει το μέσο πολίτη από τις παραπλανητικές διαφημιστικές τακτικές που σχεδιάζουν οι επαγγελματίες του είδους. Η σοκολάτα θεωρείται ως ένα από τα κατ’ εξοχήν άχρηστα και ανθυγειινά τρόφιμα και η πώλησή της έχει απαγορευθεί στα περισσότερα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δείτε στο παρακάτω παράδειγμα πώς με συγκεκαλυμένο τρόπο διαφημίζεται μιά σοκολάτα. Η συγκεκριμένη διαφήμηση γίνεται με τη μορφή ρεπορτάζ στην έγκυρη εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στόχος της είναι να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για το προϊόν, αναφέροντας κάποιες αποσπασματικές γνώμες ειδικών επενδυμένες με ανακριβή επιστημονικά στοιχεία.  

 

H πικρή σοκολάτα είναι ιδανικό... αγχολυτικό 

Hμερομηνία : 02-03-2004 Copyright: http://www.kathimerini.gr 

H σοκολάτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής μας; Oταν αισθανόμαστε άγχος την αναζητάμε σχεδόν απελπισμένα; Eάν ναι, ας μην ανησυχούμε, ας μη μας πιάνουν... τύψεις, καθώς όπως πιστοποιούν στην «K» δύο ειδικοί διατροφολόγοι-διαιτολόγοι, είναι μια καθ’ όλα φυσιολογική αλλά και υγιεινή συνήθεια, αφού η σοκολάτα όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά περιέχει και θρεπτικά συστατικά. Tο μυστικό φυσικά βρίσκεται στη χρυσή τομή, η οποία πρέπει να ακολουθείται στο σύνολο της διατροφής και ακούει στη λέξη μέτρο. «Yπάρχουν άνθρωποι που είναι εθισμένοι στη σοκολάτα», λέει στην «K» ο ειδικός διαιτολόγος κ. Tάσος Παπαλαζάρου και συμπληρώνει ότι «εάν στερηθεί ο οργανισμός τη σοκολάτα είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια στιγμή η εθελούσια στέρηση θα οδηγήσει στην υπερκατανάλωση προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό». Πρόσφατες έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας πολύ στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Oι ευεργετικές ιδιότητες όμως της αγαπημένης λιχουδιάς μικρών και μεγάλων εντοπίζονται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και όχι στη γάλακτος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές ύστερα από πειράματα στα οποία άτομα που κατανάλωναν πικρή σοκολάτα έπιναν παράλληλα γάλα. «Eχει αποδειχθεί ότι το γάλα δεσμεύει τα φλαβονοειδή περιορίζοντας την αντιοξειδωτική τους δράση» διευκρινίζει ο κ. Παπαλαζάρου, ο οποίος συμπληρώνει ότι «η πικρή σοκολάτα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό». Aναφερόμενοι λοιπόν οι ειδικοί στις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας μιλούν κυρίως για τη σοκολάτα υγείας, γνωστή και ως πικρή σοκολάτα. Παράλληλες μελέτες στο εξωτερικό κάνουν, φειδωλή προς το παρόν, αναφορά σε θεραπείες καρκίνου με συστατικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Ωστόσο πρόκειται για μία πρώτη προσέγγιση, ενώ παρατηρείται ότι οι θεραπευτικές αυτές ιδιότητες αφορούν τεράστιες ποσότητες σοκολάτας που βλάπτουν τον οργανισμό εάν καταναλωθούν... Προσπάθεια καταβάλλεται προς το παρόν για την «αντιγραφή» των συστατικών της σοκολάτας σε μεγάλη συμπύκνωση προκειμένου να αποδειχθεί εάν πράγματι μπορεί να αποτελέσει μια μορφή θεραπείας κατά της επάρατου νόσου. H γνωστή έως τώρα ευεργετική διάσταση της σοκολάτας που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης και πνευματική διέγερση οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη, με αποτέλεσμα να έχει όμοια δράση με τα οπιούχα και την καφεΐνη. «O ακριβής μηχανισμός που προκαλεί τη διέγερση δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος καθώς οι γνώσεις μας για την εγκεφαλική λειτουργία είναι περιορισμένες» εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου. Tο μαγνήσιο από την άλλη προκαλεί αύξηση της σεροτονίνης που αποτελεί ορμόνη με αντικαταθλιπτική δράση. «Aποτελούμενη κατά το μεγαλύτερο μέρος από κορεσμένο λίπος και συνδυασμένη με τη ζάχαρη προσφέρει απόλυτη ευχαρίστηση σε όποιον την καταναλώσει, γεγονός το οποίο από μόνο του την καθιστά απαραίτητη για τη διατροφή μας» δηλώνει ο παθολόγος - διατροφολόγος, κ. Γιώργος Πανοτόπουλος. Tο γεγονός και μόνο ότι προσφέρει ικανοποίηση αρκεί ώστε να ενθαρρύνουν οι ειδικοί την κατανάλωσή της, ενώ ο κ. Πανοτόπουλος διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, αρκεί να υπάρχει μέτρο».

 

Από την παραπάνω "πονηρή" διαφήμηση βγαίνουν τα εξής απίστευτα συμπεράσματα: Η (πικρή) σοκολάτα είναι μια υγειινή σχεδόν απαραίτητη τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Δημιουργεί ψυχική ευφορία όπως τα οπιούχα ναρκωτικά, έχει ευεργετική δράση στην κατάθλιψη και προλαμβάνει τα εμφράγματα και ίσως και τον καρκίνο! Το πιό μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και ζάχαρη! Και σαν επιστέγασμα καταλήγει με την ενθάρρυνση για ελεύθερη κατανάλωση μια και προσφέρει ικανοποίηση, με δική σας όμως ευθύνη για τα αποτελέσματα!

 

Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι: 

Η σοκολάτα περιέχει 64% ζάχαρη, 22% λίπος, 5% πρωτεϊνη, 4% ιχνοστοιχεία και 1.7% θεοβρωμίνη. Τα 100 γραμμάρια της πικρής σοκολάτας περιέχουν 515 Kcal (θερμίδες) και της σοκολάτας γάλακτος 545 Kcal. Η σοκολάτα είναι εξαιρετικά εύπεπτη και η παραμονή της στο στομάχι είναι 1 ώρα, όσο δηλαδή και ο χρόνος παραμονής του καφέ και της μπύρας. Με άλλα λόγια μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς να χορταίνουμε ποτε!

Δυστυχώς οι πιό ευαίσθητοι δέκτες αλλά και οι κυριότεροι στόχοι εμπορικής εκμετάλλευσης της βιομηχανίας τροφίμων, είναι τα παιδιά. Yπολογίζεται ότι το κάθε παιδί στις ΗΠΑ. βλέπει ετησίως 40.000 διαφημίσεις που αφορούν γλυκίσματα, τροφές στη βάση των δημητριακών, αναψυκτικά και φαστ φουντ. Το πρόβλημα έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις που ώθησε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και πολλά Ευρωπαϊκά κράτη να λάβουν ειδικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η ασύδοτη διαφημιστική διείσδυση και να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα παιδιά. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στοχεύουν στην αποθάρρυνση της κατανάλωσης ανθυγειινών τροφίμων και περιλαμβάνουν την απαγόρευση πώλησης αναψυκτικών, σοκολάτας και ορισμένων άλλων τροφίμων στα σχολεία, την απόσυρση των αυτομάτων μηχανών πώλησης τροφίμων από όλους τους δημόσιους χώρους και την απαγόρευση διαφήμησης των Fast-Food. Σοβαρή επίσης προσπάθεια καταβάλλεται για τη διατροφολογική εκπαίδευση των παιδιών και τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της περιεχόμενης ενέργειας σε θερμίδες σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα. Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει βαρύτατους φόρους σε όλα τα τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία της παχυσαρκίας που πλήττει την χώρα. (London, Times 7-5-2006) 

 

 

© 2003-2006 PROMEDICA Ltd. All rights reserved.