Η παχυσαρκία είναι.. μεταδοτική! 

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα φαίνεται ότι τα κοινωνικά πρότυπα και ιδιαίτερα αυτά που υιοθετούνται από το φιλικό μας περιβάλλον, έχουν μεγάλη σημασία για το βάρος μας! Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι φίλοι και η παρέα σας μπορούν να επηρεάσουν το βάρος σας πολύ περισσότερο από ό,τι τα γονίδια; Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου στο περιοδικό “The New England Journal of Medicine”. Η παχυσαρκία δεν διασπείρεται απλώς αλλά μπορεί να είναι τόσο κολλητική όσο και το κοινό κρυολόγημα.
Ερευνητές από το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασαν μια βάση δεδομένων από 12067 άτομα που είχαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν ένας από τους φίλους ενός ατόμου γινόταν παχύσαρκος τότε υπήρχε 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος και ο ίδιος. Σε ζευγάρια και ειδικά σ' αυτά που είχαν αρμονική σχέση, η πιθανότητα ήταν κατά 171% μεγαλύτερη. «Είμαστε ότι τρώμε αλλά  είμαστε και αυτό που τρώνε οι φίλοι μας» λέει ο Τζέιμς Φάουλερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Και δεν πρόκειται μόνο για όσους μένουν κοντά και μοιράζονται την καθημερινότητα», λέει ο Φάουλερ. Όταν μαζί με το Νίκολας Χρηστάκης, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εξέτασαν αυτή την παράμετρο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων η γεωγραφική απόσταση είχε ελάχιστη σημασία. Φίλοι που ζούσαν μέχρι και 5 ώρες μακριά και βλέπονταν ελάχιστα, επηρέαζαν ο ένας το βάρος του άλλου όσο και αυτοί που ζούσαν κοντά και μοιράζονταν γεύματα.

Γιατί όμως; Η επικρατέστερη θεωρία για το φαινόμενο είναι ότι η φιλία επηρεάζει το βάρος γιατί οι άνθρωποι ακολουθούν τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς με όσους θεωρούν φίλους τους. Φαίνεται όμως ότι μόνο η ειλικρινής και εγκάρδια φιλία έχει αυτή την επίδραση. Άνθρωποι που έχουν κάποια μόνιμη σχέση, μοιράζονται δηλαδή στέγη, γεύματα και συνήθειες έχουν μικρότερη πιθανότητα να επηρεάσουν ο ένας το βάρος του άλλου: 37% όταν δεν έχουν εγκάρδια σχέση. Ακόμα και μεταξύ στενών συγγενών η ίδια πιθανότητα ήταν 40%. Ο Φάουλερ πιστεύει ότι το φαινόμενο σχετίζεται με κοινωνικά πρότυπα, σε ποιον δηλαδή προσπαθούμε να μοιάσουμε! «Το να είναι ο/ή σύντροφος σου παχύσαρκος δεν επηρεάζει το σωματότυπο που θεωρείς αποδεκτό. Τους συγγενείς μας δεν τους θεωρούμε απαραίτητα κοινωνικά πρότυπα. Τους φίλους τους διαλέγουμε. Την οικογένεια όχι» εξηγεί ο Φάουλερ.

 
ΠΗΓΗ: “The New England Journal of Medicine”

 

© 2003-2007 goMED Ltd. All rights reserved.