παχυσαρκια, εγκυμοσυνη, αδυνατισμα, δακτυλιος 

 

Το mail του μήνα.

Πολλές φορές έχω λάβει mail σαν κι αυτό. Η φίλη μας έκανε πρόσφατα τον δακτύλιο, αλλά αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα. 

 

24/9/2009

Λέγομαι... Μένω στα Χανιά γι αυτό δεν μου είναι εύκολο να σας επισκεφθώ, αλλά σας παρακαλώ να μου πείτε τη τη γνώμη σας. 
Έκανα Δακτύλιο στην Αθήνα πριν 6 μήνες. Ήμουν 118 κιλά και τώρα 100. Δεν έχω χάσει δηλαδή σχεδόν τίποτα.. Δουλεύω 16 ώρες, γι αυτό μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω μια ισορροπημένη διατροφή 3-4 γευμάτων την ημέρα. Έτσι τρώγω μόνο μεσημέρι και συνήθως βλακείες, πχ χυμούς, κρουασάν και ότι άλλο μπορώ, γιατί δεν έχω δύναμη. Ενώ έχω μόνο 1 cc στο δακτύλιο, κάνω πολλούς εμετούς. Έχω κουραστεί και είμαι απογοητευμένη. Δεν ξέρω τί να κάνω. Ο γιατρός μου αρνείται να σφίξει τον δακτύλιο και ισχυρίζεται ότι πάσχω από βουλιμία. Με συμβουλεύει να επισκεφθώ ψυχίατρο. Σκέφτομαι να αφαιρέσω τον δακτύλιο αλλά λυπάμαι τα χρήματα που ξόδεψα. Ένα πράγμα που επίσης δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί η αδελφή μου που έκανε την ίδια επέμβαση πριν 9 μήνες έχει χάσει 60 κιλά και δεν κάνει εμετούς (ήταν στην αρχή 140 κιλά)...


Άς εξετάσουμε λοιπόν την περίπτωσή της. Άν υποθέσουμε ότι η συγκεκριμένη ασθενής στα 118 κιλά της ήταν υπέρβαρη κατά 50 κιλά, η απώλεια 18 κιλών σε 6 μήνες αντιστοιχεί σε 18/50=36% απώλεια του πλεονάζοντος βάρους. Αυτή η απώλεια βάρους θεωρείται ικανοποιητική για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών, δεδομένου ότι οι δυνατότητες του γαστρικού δακτυλίου περιορίζονται συνήθως σε μια απώλεια της τάξης του 50% στους 12 μήνες. Με άλλα λόγια, όταν η φίλη μας έβαζε τον δακτύλιο στα 118 κιλά, η πρόγνωση ήταν ότι η απώλεια βάρους θα ήταν πάνω κάτω 25 κιλά, οπότε το βάρος της θα σταθεροποιούνταν στα 93 κιλά σε διάστημα 12 μηνών. 

Η αδελφή της όμως όπως μας λέει, έχασε 60 κιλά σε 9 μήνες, δηλαδή (άν έχουν το ίδιο ύψος) 60/75=80% του πλεονάζοντος βάρους. Αυτό αποτελεί ένα κακό παράδειγμα, γιατί μια τόσο μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους είναι ξεκάθαρα ανεπιθύμητη για οποιαδήποτε χειρουργική μέθοδο γιατί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία! Η συγκεκριμένη ασθενής παρουσιάζει πιθανώς αφυδάτωση, δεδομένου ότι η καύση λίπους στην κατηγορία του δικού της ΒΜΙ (45-50) δεν μπορεί να αποφέρει απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 4-5 κιλά το μήνα και σίγουρα εμφανίζει σοβαρό υποσιτισμό (ακούσιο ή εκούσιο). Η γνώμη μου είναι ότι μάλλον έχει υπερπληρωθεί ο δακτύλιος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται όχι μόνο η επαρκής σίτηση αλλα και η λήψη των απαραίτητων υγρών. Ένα άλλο σενάριο είναι ότι η εν λόγω ασθενής αποκρύπτει τους εμετούς (όχι ασυνήθιστο φαινόμενο) και υποσιτίζεται εκούσια, γιατί την ευχαριστεί το γρήγορο αποτέλεσμα (νευρογενής ανορεξία). Ο κίνδυνος για την υγεία της είναι άμεσος και αφορά κυρίως νευρολογικές βλάβες, όπως περιφερική νευροπάθεια και εγκεφαλοπάθεια λόγω της οξείας έλλειψης θρεπτικών στοιχείων και βιταμινών, βλάβες που δυστυχώς δεν αναστρέφονται πάντα. Ένα πρώϊμο σύμπτωμα είναι η απώλεια της πρόσφατης μνήμης. Οι χρόνιοι εμετοί προκαλούν επίσης αφυδάτωση, σοβαρές ελλείψεις βιταμινών συμπλέγματος Β, υποκαλιαιμία και νεφρικές βλάβες. 

Άς ξαναγυρίσουμε όμως στη φίλη μας που εργάζεται σκληρά (διπλή βάρδια) και δεν φαίνεται να έχει χρόνο αλλά ούτε και διάθεση να ασχοληθεί με τη διατροφή της. Για να αποφύγει λοιπόν τους εμετούς, βολεύεται με ότι πρόχειρο βρεί. Χυμούς, μπισκότα, κρουασάν και άλλες "βλακείες" όπως λέει και η ίδια. Είναι λοιπόν προφανές, ότι είναι πολύ μπερδεμένη. Επικοινωνεί με τον γιατρό της στην Αθήνα και παραπονείται για τη μικρή (κατα τη γνώμη της) απώλεια βάρους. Ζητά "σφίξιμο" του δακτυλίου και δεν καταλαβαίνει πώς γίνεται με 1cc μόνο έχει εμετούς. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζει ότι η πλήρωση του δακτυλίου εξατομικεύεται, γιατί δεν είναι όλα τα στομάχια ίδια. Δηλαδή με την ίδια ποσότητα υγρού (πχ 1cc) το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με τον ασθενή. Μεγαλύτερο σφίξιμο του δακτυλίου δεν σημαίνει απαραίτητα μικρότερη ποσότητα τροφής και πιό γρήγορο κορεσμό, γιατί ο κορεσμός σχετίζεται και με την ποιότητα της τροφής. Η σωστή διατροφή μετά από δακτύλιο απαιτεί καθοδήγηση, σωστές επιλογές και προγραμματισμό, κυρίως όμως χρόνο. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάτε ότι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της τεχνικής, είναι να τροποποιήσει και τη διατροφή των ασθενών. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία, το 40-50% των ασθενών με γαστρικό δακτύλιο δυσκολεύεται άς πούμε, στο ερυθρό κρέας. Αυτό είναι μια μάλλον ανεπιθύμητη παρέμβαση, γιατί η πρωτείνη και ο σίδηρος του ερυθρού κρέατος είναι απαραίτητα στοιχεία μιας υγειινής διατροφής. Επειδή είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας κάποια ποσότητα κρέατος, χρειάζεται να δοκιμάσουμε νέες συνταγές και συνδυασμούς τροφίμων  με έμφαση στις πιό υγειινές επιλογές (πχ γιουβαρλάκια, κιμάς με πουρέ, με κολοκυθάκια κατσαρόλας ή με πατάτα γιαχνί). Γι αυτό πριν αποφασίσετε δακτύλιο, σκεφτείτε άν πρώτα απ' όλα έχετε πραγματικά διάθεση να αλλάξετε τη συνήθη διατροφή σας, όπως επίσης και χρόνο για να αφιερώσετε.

Ο γιατρός από την πλευρά του, ορθώς αρνείται να προχωρήσει σε σύσφιξη του δακτυλίου, μια και το μόνο που θα κατάφερνε είναι να επιδεινωθούν οι εμετοί. Σπεύδει όμως να διαγνώσει (εκ των υστέρων) βουλιμία και την παραπέμπει σε.. ψυχίατρο! Έχω ακούσει πολλές φορές να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Και όμως, η βουλιμία δεν είναι μετεγχειρητική επιπλοκή. Η επιλογή των ασθενών που είναι κατάλληλοι για δακτύλιο είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί μεγάλη εμπειρία. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία και δεν μπορούν να ελέγξουν το τί καταναλώνουν, είναι τα πλέον ακατάλληλα για τη μέθοδο του δακτυλίου. Προσωπικά, συνηθίζω να προειδοποιώ τους ασθενείς μου λέγοντας ότι κατάλληλοι για γαστρικό δακτύλιο είναι μόνο εκείνοι που μπορούν αποδεδειγμένα να χάσουν το 20-30% του πλεονάζοντος βάρους με δίαιτα. Με άλλα λόγια, ο δακτύλιος είναι συμπλήρωμα της δίαιτας! Για τους βουλιμικούς ασθενείς, και μόνο η λέξη δίαιτα λειτουργεί .. αποτρεπτικά! Ο ψυχίατρος δεν μπορεί πλέον να προσφέρει απολύτως τίποτα στη φίλη μας. Θα μπορούσε όμως πριν το χειρουργείο να προειδοποιήσει το γιατρό της, ότι η συγκεκριμένη ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τη ζωή της στις απαιτήσεις του δακτυλίου και ότι στην περίπτωσή της, ο δακτύλιος δεν είχε ένδειξη. Αυτά όμως πρίν. Τώρα είναι αργά, μια και η φίλη μας έχοντας εντελώς λανθασμένες προσδοκίες, έχει ήδη υποβληθεί σε μια ανώφελη για την ίδια επέμβαση.

ΤΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

  • Ο δακτύλιος δεν είναι η σωστή λύση για όλους. Μην αφήνετε τους άλλους να σας επηρεάσουν. 

  • Για να αποφασίσετε χρειάζεστε δεδομένα. Ζητήστε λεπτομερή και υπεύθυνη ενημέρωση για τις δυνατότητες της κάθε τεχνικής.

  • Ενημερωθείτε επίσης για τις απαιτήσεις της κάθε μεθόδου, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητά σας.

  • Μην παρασύρεστε σε ένα αγώνα δρόμου για ένα γρήγορο αποτέλεσμα. Διακινδυνεύετε την υγεία σας. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα θεαματικά αποτελέσματα είναι συνήθως πρόσκαιρα. 
     

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES  www. skrekas.net

Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος. FH Sp Registrar (Laparoscopy) St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL.  ΤEL. 210 7484185-8 & 6939 193 876

 © 2003-2009 goMED Ltd. All rights reserved.