Λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve: Σύντομες απαντήσεις.


Ποιά η διαφορά ανάμεσα στο γαστρικό μανίκι και την επέμβαση Μ&Μ;

Στην επέμβαση Μ&Μ ο θόλος και το σώμα του στομάχου δεν αφαιρούνται αλλά απομονώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνεται ο αποθηκετευτικός χώρος της τροφής. Στην πράξη, η χωρητικότητα του στομαχου περιορίζεται όσο και στην sleeve όπου γίνεται γαστρεκτομή. Αν και μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο επεμβατική, στην επέμβαση Μ&Μ η παραγωγή Γκρελίνης δεν καταστέλλεται και η όρεξη μπορεί να επανέλθει μετά από μερικούς μήνες. 

Sleeve

Μ&Μ

Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα άν δεν αφαιρεθεί το σώμα και ο θόλος του στομάχου;


Τους πρώτους μήνες ο πιο σημαντικός παράγοντας απώλειας βάρους είναι ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου. Το αποτέλεσμα πιθανώς δεν θα διαφέρει τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση. Τα άτομα όμως που υποβάλλονται γαστροπλαστική Sleeve είναι πιο πιθανό να έχουν ελαττωμένη όρεξη επειδή καταστέλλεται η έκκριση Γκρελίνης. Το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει τα απώτερα αποτέλεσμα.

Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη;

Αναστρέψιμη μπορεί να θεωρηθεί μόνο η επέμβαση Μ&Μ. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η αναστροφή της εγχειρήσεως δεν ενδείκνυται, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να απαιτήσουν αναστροφή. Σημειώστε επίσης ότι αναστροφή σημαίνει ανάκτηση βάρους.

Ποιά είναι η διεθνής εμπειρία με αυτές τις εγχειρήσεις;

Η επέμβαση Μ&Μ επινοήθηκε πριν 10 περίπου χρόνια σαν μια εναλλακτική γαστροπλαστική χωρίς τοποθέτηση εμφυτευμάτων και ξένων υλικών, για να αποφευχθούν οι διατρήσεις και τα έλκη που παρατηρούνται μερικές φορές με τις διαμερισματοποιήσεις και το δακτύλιο*. Η γαστροπλαστική Sleeve** εφαρμόζεται επίσης από 10ετίας στην χολοπαγκρεατική εκτροπή του Marceau (Duodenal switch). Η έλλειψη επιπλοκών και η πρόσφατη τεκμηρίωση της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας για τον έλεγχο του βάρους, έχουν σαν αποτέλεσμα την όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και διάδοση αυτών των επεμβάσεων.

 * Περισσότερες πληροφορίες για το γαστρικό δακτύλιο στη διεύθυνση www.gastriclapband.gr

** Δείτε τα αποτελέσματά μας με την γαστροπλαστική Sleeve στη διεύθυνση www.skrekas.net/surg_sleeve.htm#data

Γιατί η γαστροπλαστική Sleeve έχει χαρακτηριστεί ως η πιό "φυσιολογική" εγχείρηση;


Γιατί μειώνει με φυσικό τρόπο την αποθήκη της τροφής, δηλαδή τον θόλο και το σώμα του στομάχου, χωρίς να διαταράσσει τη λειτουργία και τη φυσιολογία του πεπτικού συστήματος.

Μεγαλώνει ξανά το στομάχι μετά απο αυτές τις επεμβάσεις;


Με την τεχνική SUPER SLEEVE που ακολουθούμε, η χωρητικότητα του στομάχου αμέσως μετά την επέμβαση είναι μικρότερη από 100 gr. Επειδή ο στόμαχος είναι ένα διατατό όργανο, μια αύξηση στη χωρητικότητά του τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι αναμενόμενη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φθάσει τη χωρητικότητα και του πιό μικρού φυσιολογικού στομάχου (1000gr). Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει η χωρητικότητας παραμένει μικρότερη από 300 gr και το 90% των ασθενών διατηρεί την απώλεια βάρους, 3 χρόνια μετά την επέμβαση.

Υπάρχει κίνδυνος να ξαναπάρω βάρος μετά την επέμβαση;


Όπως με τις άλλες περιοριστικές επεμβάσεις υπάρχει πιθανότητα κάποιας ανάκτησης βάρους μετά τα 2 χρόνια. Στη διαμερισματοποίηση και το γαστρικό δακτύλιο που δημιουργούν στενώσεις ο σπουδαιότερος λόγος ανάκτησης βάρους είναι το soft calorie syndrome, η επιλεκτική δηλαδή υπερκατανάλωση μαλακών (συνήθως αμυλούχων) τροφίμων. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση Sleeve έχουν φυσιολογικό στομάχι και δεν χρειάζεται να ακολουθούν ειδικούς διατροφικούς κανόνες. Επομένως είναι απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο της επιλεκτικής διατροφής. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι το 80% των ασθενών διατηρεί σταθερό το βάρος ακόμη και 5 χρόνια μετά την επέμβαση.

Αν ξαναπάρω βάρος μετά από μερικά χρόνια τί μπορώ να κάνω;


Υποτροπή της παχυσαρκίας μετά από επεμβάσεις περιορισμού μπορεί να συμβεί μέχρι και στο 20 % των ασθενών. Αν και η γαστροπλαστική Sleeve αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις αποτυχίας με γαστρικό δακτύλιο, θεωρείται πιο ασφαλές να προστεθεί ένα στοιχείο δυσαπορρόφησης όταν έχει αποτύχει ο γαστρικός περιορισμός (γαστρική παράκαμψη κατά Roux en Y ή χολαγκρεατική Marceau). Οι επανεπεμβάσεις αυτού του είδους μπορούν να γίνουν πιο εύκολα λαπαροσκοπικά όταν έχει προηγηθεί γαστροπλαστική Sleeve. 

Πασχω από βουλιμία με συχνούς προκλητούς εμετούς. Είναι κατάλληλη η επέμβαση για μένα;


Οι ασθενείς που εμφανίζουν βουλιμία είναι εντελώς ακατάλληλοι για περιοριστικές επεμβάσεις με στενώσεις του στομάχου, δηλαδή διαμερισματοποίηση ή γαστρικό δακτύλιο. Ο λόγος είναι ότι η παρουσία στένωσης δεν διευκολύνει τη βελτίωση της διατροφικής συμπεριφοράς και επιδεινώνει τους εμέτους. Οι καταλληλότερες επεμβάσεις για όσους πάσχουν από βουλιμία είναι οι επεμβάσεις sleeve και γαστρικό by-pass.

Πόση είναι η παραμονή στο νοσοσκομείο;


Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 4 ημέρες. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για να ανακτήσει το στομάχι τη λειτουργικότητά του και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει διαρροή από τις συρραφές. Κατά την παραμονή στην κλινική χορηγούνται οροί. Η σίτηση ξεκινά από την 4η ημέρα και την επομένη οι ασθενείς εξέρχονται.


Στο παρελθόν έχω υποβληθεί σε διαμερισματοποίηση στομάχου, αλλά δε με βοήθησε αρκετά. Είμαι κατάλληλος για την επέμβαση Μ&Μ;


Όταν έχει προηγηθεί διαμερισματοποίηση ή γαστρεκτομή, δεν μπορεί να γίνει επέμβαση τύπου sleeve. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνεται κάποιο είδος γαστρικού by-pass.


Πάσχω από χρόνιο συστηματικό νόσημα (νόσο του Crohn, ερυθυματώδη λύκο κλπ). Μου έχουν πεί ότι δεν μπορώ να χειρουργηθώ για παχυσαρκία. Τι μπορώ να κάνω;


Η επέμβαση sleeve είναι η μόνη εγχείρηση κατά της παχυσαρκίας που δεν διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού και δεν είναι ελκογόνος. Συνεπώς όταν η παχυσαρκία συνυπάρχει με περίπλοκα προβλήματα υγείας, η επέμβαση sleeve είναι η μόνη ασφαλής λύση.


Είμαι 60 ετών. Υπάρχει ελπίδα για μένα;


Οι περισσότεροι χειρουργοί δέχονται ότι η ηλικία των 60 ετών αποτελεί το ανώτερο επιτρεπτό όριο για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι επιπλοκές των χειρουργικών επεμβάσεων της παχυσαρκίας (και ειδικά οι μεταβολικές), πολλαπλασιάζονται μετά την ηλικία των 55 ετών. Σε μια πρόσφατη συγκριτική μελέτη βρέθηκε ότι η γαστροπλαστική sleeve πλεονεκτεί από απόψεως μετεγχειρητικών επιπλοκών και αποτελέσματος στους πιο ηλικιωμένους ασθενείς. Η γαστροπλαστική sleeve είναι ασφαλής, έχει τις λιγότερες επιπλοκές και τον ψηλότερο δείκτη μετεγχειρητικής ικανοποίησης. 


Ποιοί είναι κατάλληλοι για την επέμβαση Sleeve;


Κατάλληλοι είναι όλοι οι ασθενείς ηλικίας 18 - 65 ετών με Δείκτη Σωματικού Βάρους μεταξύ 35 και 50, ή αλλιώς όταν η επιθυμητή απώλεια βάρους είναι μέχρι 50 κιλά. Η επέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα με υπερ-νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΣΒ>55) όταν η πιό εκτεταμένη επέμβαση κρίνεται επικίνδυνη.


Πότε αντενδείκνυται η επέμβαση Sleeve;


Η επέμβαση Sleeve είναι ασφαλής ακόμα και για άτομα με περίπλοκα προβλήματα υγείας. Μοναδική αντένδειξη αποτελεί η προηγηθείσα γαστρεκτομή. Η προηγούμενη αποτυχία με άλλη περιοριστική μέθοδο (δακτύλιος ή γαστροπλαστική) αποτελούν επίσης σχετικές αντενδείξεις. Στις περιπτώσεις αυτές η προτεινόμενη μέθοδος είναι το γαστρικό by-pass.

 

 

 

Copyright 2010 PROMEDICA LTD | Hosted by the WEBPOWERLast updated 2010