Αποκάλυψη του πρακτορείου REUTERS : 

Γιατρός καταγγέλλει μεθοδεύσεις με σκοπό την έγκριση χρήσης γαστρικού δακτυλίου στους εφήβους! 

By Debra Sherman, CHICAGO | Mon Jul 26, 2010 9:08am EDT

Μετά το θάνατο ενός ασθενούς  και πολλές άλλες σοβαρές επιπλοκές εξ' αιτίας του γαστρικού δακτυλίου, η Δρ Neelu Pal είχε δει αρκετά. Η μικροκαμωμένη χειρουργός ηλικίας 40 ετών, άρχισε ήσυχα να καλεί τους ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε επέμβαση δακτυλίου απώλειας βάρους στο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, λέγοντας τους ότι φοβάται για την ασφάλειά τους.

Η Pal καθώς και μερικοί άλλοι υπάλληλοι, είχε προηγουμένως διαμαρτυρηθεί στις αρχές του νοσοκομείου και είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για την ασφάλεια των ασθενών, λόγω της σκανδαλώδους έλλειψης μετεγχειρητικής παρακολούθησης και των ελλιπών και ανακριβών στοιχείων στις προεγχειρητικές ιατρικές φόρμες. Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2006, λίγες εβδομάδες μετά που οι αρχές του νοσοκομείου έμαθαν ότι είχε έλθει με δική της πρωτοβουλία σε επαφή με ασθενείς. Η Pal ήρθε από την Ινδία στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν δέκα χρόνια με σκοπό να ασκήσει την ιατρική. Σήμερα σπουδάζει νομική και έχει καταθέσει μήνυση κατά του νοσοκομείου γιατί όπως λέει, της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να ασκήσει το επαγγέλμά της. Η βαριατρική μονάδα του New York University Langone Medical Center όπου εργαζόταν, θεωρείται σαν ένα από καλύτερα κέντρα παγκοσμίως. Αλλά στη συνέντευξή της στο Reuters, η Pal την περιγράφει σαν ένα ταραχώδες εργοτάξιο τοποθέτησης δακτυλίων αδυνατίσματος. 

"Η αρχική μου εντύπωση ήταν ότι υπήρχε προχειρότητα και έλλειψη οργάνωσης στη διαδικασία, αλλά όταν έμαθα περισσότερα για το σύστημα, κατάλαβα ότι αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν απλά να γεμίσουν το κάθε χειρουργικό τραπέζι με διαθέσιμους ασθενείς για δακτύλιο", είπε.

Σύμφωνα με Pal, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Χειρουργικό πρόγραμμα απώλειας βάρους από τα τέλη του 2005 μέχρι τις αρχές του 2006, δύο μόνο χειρουργοί οι Dr. Christine Ren και Dr. George Fielding - που τυγχάνει να είναι και παντρεμένοι - τοποθετούσαν καθημερινά γαστρικούς δακτυλίους σε τουλάχιστον 20 ασθενείς. Γνωστοί και ως πρωτοπόροι στον τομέα αυτό, οι Fielding και Ren ήταν επίσης έμισθοι σύμβούλοι της Allergan Inc, του μεγαλύτερου κατασκευαστή γαστρικών δακτυλίων στις ΗΠΑ. Η ίδια εταιρεία κατασκευάζει επίσης το Botox καθώς και εμφυτεύματα σιλικόνης για το στήθος. Σήμερα οι πωλήσεις του δακτύλιου της Allergan αντιστοιχούν στα δύο τρίτα μιας ετήσιας αγοράς 300 - 400 εκατομμυρίων δολλαρίων. 

 

 

 

Η Δρ Neelu Pal, δούλευε στο Χειρουργικό πρόγραμμα απώλειας βάρους του New York University Langone Medical Center. Απολύθηκε όταν η διεύθυνση του νοσοκομείου έμαθε ότι είχε ενημερώσει τους υποψήφιους ασθενείς για τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης δακτυλίου.

Οι ισχυρισμοί της Pal (αρκετοί από τους οποίους επιβεβαιώθηκαν μετά από έρευνα του Υπουργείου Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης) υπογραμμίζουν τους δυνητικούς κινδύνους που πηγάζουν από την ταχεία και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί μάλιστα να διογκωθεί ακόμη περισσότερο, εάν οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές χορηγήσουν άδεια για τη χρήση του γαστρικού δακτυλίου σε υπέρβαρους εφήβους. Για το σκοπό αυτό η (έμμισθη) Ren ανέλαβε ως ερευνήτρια μια κλινική μελέτη της Allergan, για τη σκοπιμότητα χρήσης του δακτυλίου στους εφήβους. Σήμερα η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει αίτηση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να λάβει έγκριση για την εφαρμογή του δακτυλίου στην εφηβική ηλικία. Η απόφαση που θα μπορούσε να έρθει οποιαδήποτε στιγμή, θα επιτρέψει στις εταιρείες που κατασκευάζουν δακτυλίους - Allergan, Johnson & Johnson και άλλοι - να θέσουν σα στόχο τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ώς τώρα, οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου στην εφηβική ηλικία "πειραματική" διότι δεν έχει εγκριθεί η χρήση της συσκευής στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. 

Η Allergan αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή της Pal και να αποκαλύψει με τί ποσά πληρώνει τους δύο συγκεκριμένους χειρουργούς -ερευνητές, αν και επιβεβαίωσε ότι καί οι δύο παραμένουν ακόμη στην κατάσταση μισθοδοσίας.
Επίσης οι C. Ren και G. Fielding- που αποτελούν και το αντικείμενο διαμάχης - αρνήθηκαν μέσω εκπροσώπου τους να σχολιάσουν τις κατηγορίες.

Στους ιατρικούς κύκλους των ΗΠΑ, η ανησυχία για την εφαρμογή του Γαστρικού Δακτυλίου στους εφήβους αυξάνεται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και η παχυσαρκία. Πολλοί γιατροί ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Δείτε το αρχικό άρθρο, εδώ.

 

 

 

 

© 2003-2010 paxysarkia.net. All rights reserved.