παχυσαρκια, εγκυμοσυνη, αδυνατισμα, δακτυλιος 

Χειρουργική της παχυσαρκίας και εγκυμοσύνη. 

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES  Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος. FH Sp Registrar (Laparoscopy) St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL.  ΤEL. 210 7484185-8 & 6939 193 876 www. skrekas.net 

Οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα ή επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Ο μόνος περιορισμός αφορά τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία υπάρχει μαζική απώλεια βάρους. Ο υποσιτισμός και η σχετική έλλειψη πρωτεϊνης και μικροθρεπτικών συστατικών που παρατηρείται συχνά σ' αυτή την περίοδο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μητέρα και να παραβλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό και επειδή η γονιμότητα αυξάνεται με την απώλεια βάρους, οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζεται η απώλεια βάρους. Η εγκυμοσύνη επιτρέπεται μετά την παρέλευση 1,5 περίπου χρόνου από την εγχείρηση. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι συνήθως αρκετό για να ισορροπήσει ο μεταβολισμός και να αναπληρωθούν τα πιθανά ελλείμματα βιταμινών και θρεπτικών συστατικών τα οποία δημιουργούνται τους πρώτους μήνες. Η έγκυος πρέπει να λαμβάνει τα αναγκαία συμπληρώματα διατροφής και να παρακολουθείται στενά από γυναικολόγο. Σε περίπτωση που η έγκυος έχει υποβληθεί σε επέμβαση δυσαπορρόφησης, είναι αναγκαία και η συμπαρακολούθηση από τον χειρουργό της.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Sheiner E, Levy A, Silverberg D, Menes TS, Levy I, Katz M, Mazor M. Pregnancy after bariatric surgery is not associated with adverse perinatal outcome. Am J Obstet Gynecol 2004 May;190(5):1335-40.

 © 2003-2009 goMED Ltd. All rights reserved.