Γρήγορη μετάβαση

Οι πρώτοι 6 μήνες μετά την επέμβαση.
Ναυτία και εμετός.
Δυσπεψία σε τροφές.
Κοιλιακός πόνος και μετεωρισμός.
Δυσκοιλιότητα.
Η δίψα μετά το γεύμα.
Aντιμετωπίζοντας την πείνα.
Γλυκαντικά.
Αύξηση φυσικής δραστηριότητας.
Η διατροφή το πρώτο 6μηνο.
Η ζωή μετά τον 6ο μήνα.

Χειρουργική της παχυσαρκίας. Η ζωή μετά την επέμβαση.

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES  Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος 
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL ΤEL.210 7484185-8 & 6939 193 876 www.skrekas.net.

 

Οι πρώτοι 6 μήνες μετά την επέμβαση. 

Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση η χωρητικότητα του στομάχου είναι πολύ μικρή και η σίτηση γίνεται αποκλειστικά με υγρά και πολτώδη. Η ανοχή στα στερεά βελτιώνεται σταδιακά. Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις για την παχυσαρκία ακολουθούνται από ανορεξία που διαρκεί μέχρι 6 μήνες. Φροντίστε να εκμεταλλευτείτε  το διάστημα αυτό για να χάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο βάρος. Εκμεταλλευτείτε επίσης την ψυχική ευφορία που προκαλεί η ταχεία απώλεια βάρους για να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνθήκες διατροφής και να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες. Όταν αρχίσετε τη στερεά τροφή ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες:

 • Στην αρχή τρωτε 5-6 μικρά γεύματα καθημερινά. Από τα τέλη του τρίτου μήνα περιορίστε τα γεύματά σας στα 3-4.

 • Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και πρωτεΐνη, όπως γάλα, αυγά, κρέας.

 • Δοκιμάστε προοδευτικά την ανοχή σας σε διάφορες τροφές, φρούτα και λαχανικά.

 • Αποφύγετε τα μαγειρικά και τα ζωικά λίπη, τα dressings, τους ξηρούς καρπούς, τα ζαχαρούχα ποτά, τα οινοπνευματώδη και τα snacks. Προτιμήστε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά τύπου light.

 • Αποφύγετε το αλάτι για να μη διψάτε κατά τη διάρκεια του γεύματος και αμέσως μετά.

 • Μην πίνετε υγρά 30 λεπτά πριν το γεύμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος. Θα προκαλέσετε κορεσμό και πιθανώς εμετό.

 • Πίνετε συνολικά 4-5 ποτήρια υγρά την ημέρα. Επιτρέπονται τα υγρά χωρίς θερμίδες όπως νερό, τσάι, καφές και αναψυκτικά light. Πίνετε υγρά μεταξύ των γευμάτων αλλά όχι 30 λεπτά πριν και για 2 ώρες μετά το γεύμα.

 • Τρωτε αργά με μικρές και καλά μασημένες μπουκιές. Χρησιμοποιήστε στα γεύματα μικρό κουτάλι και πιρούνι.

 • Σταματήστε αμέσως μόλις νιώσετε κορεσμό.

 • Παίρνετε σε καθημερινή βάση τα συμπληρώματα διατροφής.

 • Μετά το δεύτερο μήνα αυξήστε σταδιακά την καθημερινή σας φυσική δραστηριότητα.

Να θυμάστε ότι όταν δεν ακολουθούνται οι παραπάνω κανόνες, μπορεί να δημιουργηθούν κοιλιακός πόνος, ναυτία, εμετός ή και διάρροιες. Μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε την περίοδο αυτή, περιγράφονται παρακάτω:

Ναυτία και εμετός.

Οι εμετοί προκαλούνται συνήθως από λάθη στη διατροφή. Τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξουν εμετοί στη φάση της προοδευτικής σίτισης τότε που δοκιμάζεται η ανοχή στις διάφορες τροφές. Τροφές που έχουν προκαλέσει εμετό πρέπει να αποφεύγονται για μερικές εβδομάδες. Αμάσητες και ινώδεις τροφές δημιουργούν παροδική απόφραξη σε γαστρικές αναστομώσεις ή στο στενό κανάλι της γαστροπλαστικής και προκαλούν παροδικό γαστρικό πόνο και εμετό. Πιο σπάνια οι εμετοί αποτελούν εκδήλωση κάποιας μετεγχειρητικής επιπλοκής που προκαλεί απόφραξη. Στην περίπτωση αυτή οι εμετοί εμφανίζονται αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά την επέμβαση και είναι ιδιαίτερα επίμονοι. Τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που σχετίζονται με την πρόκληση εμετών, είναι τα παρακάτω:

 • Ταχεία (λαίμαργη) κατάποση στερεών ή υγρών

 • Αμάσητη τροφή

 • Υπερβολική ποσότητα τροφής

 • Δύσπεπτη τροφή

 • Λήψη υγρών κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα

 • Κατάκλιση αμέσως μετά από γεύμα


Οι εμετοί είναι ανεπιθύμητοι γιατί προκαλούν μεταβολικές διαταραχές, ερεθισμό του στομάχου (γαστρίτιδα) και οιδήματα στις αναστομώσεις. Σε συχνά επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμέτου σταματήστε την σίτιση με στερεά τροφή για 24 ώρες. Χρησιμοποιήστε αντιόξινα φάρμακα για 2 ημέρες (πχ Zantac τρεις φορές την ημέρα). Εάν οι εμετοί επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Δυσπεψία σε τροφές.

Με την έναρξη λήψης στερεάς τροφής οι ασθενείς θα ανακαλύψουν ότι ορισμένες τροφές δεν είναι καλά ανεκτές. Πρόκειται συνήθως για τροφές που διογκώνονται με την απορρόφηση υγρών (πχ φρέσκο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια) ή είναι αρκετά σκληρές και ινώδεις (ερυθρό κρέας, νωπά λαχανικά και ορισμένα φρούτα όπως το πορτοκάλι). Η ανοχή στις διάφορες τροφές διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τροφές που δεν είναι ανεκτές πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν εμέτους. Η ανοχή στις δύσπεπτες τροφές όπως στο ερυθρό κρέας, μπορεί να βελτιωθεί όταν οι τροφές αυτές είναι κατατμημένες σε μικρά κομματάκια (περίπου όσο το νύχι του μικρού δακτύλου), είναι καλά μασημένες και τρώγονται σε συνδυασμό με εύπετες τροφές (πχ κρέας με πουρέ, τόνος με ψιλοκομμένο μαρούλι). 

Κοιλιακός πόνος, μετεωρισμός και αέρια.

Μετά από περιοριστικές κυρίως επεμβάσεις υπάρχει ευαισθησία του στομάχου στα διατροφικά λάθη που μπορεί να εκδηλωθούν με επεισόδια οξείας γαστρίτιδας. Μερικές φορές ο γαστρικός πόνος είναι αρκετά οξύς και έντονος και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Συχνά επεισόδια πόνου μπορεί όμως να προκληθούν και από έλκος του στομάχου. Μετά από επεμβάσεις δυσαπορρόφησης, η αλλαγή της μικροβιακής χλωρίδας και η παρουσία άπεπτων τροφών στο έντερο είναι δυνατό να προκαλέσουν φουσκώματα, αέρια, κωλικούς και διάρροιες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τις απαραίτητες διαιτητικές παρεμβάσεις και θεραπεία. Ανάλογα συμπτώματα προκαλεί μερικές φορές και η έλλειψη του εντερικού ενζύμου λακτάση με τη λήψη γάλακτος. Άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου έχουν συμπτώματα με την κατανάλωση γάλακτος και πριν το χειρουργείο. Αν έχετε αλακτασία (έλλειψη του ενζύμου) θα χρειαστεί τροποποίηση της μετεγχειρητικής δίαιτας. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα χωρίς λακτόζη ή φαρμακευτικά συμπληρώματα λακτόζης. 

Δυσκοιλιότητα. 

Μετά την επέμβαση και ειδικά τις πρώτες εβδομάδες, είναι πιθανό να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα που οφείλεται στην αλλαγή της διατροφής και την απουσία άπεπτων φυτικών ινών στη δίαιτα. Η μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα εμφανίζεται πιο συχνά μετά από επεμβάσεις περιοριστικού τύπου και σε άτομα που είχαν απο πριν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για λίγο καιρό κάποιο ήπιο υπακτικό όπως το Duphalac ή γάλα μαγνησίας μέχρις ότου εμπλουτιστεί το διαιτολόγιό σας με φρούτα και φυτικές ίνες. 

Η δίψα μετά το γεύμα.

Η λήψη υγρών με το γεύμα είναι αδύνατη τον πρώτο καιρό λόγω του μικρού μεγέθους του γαστρικού θυλάκου. Αργότερα που η χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται η λήψη υγρών με το γεύμα επιταχύνει την κένωση του στομάχου, πράγμα που δεν είναι επιθυμητό. Η δίψα λοιπόν μετά το γεύμα είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση και ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί είναι να λαμβάνονται αρκετά υγρά πριν τα γεύματα. Η λήψη νερού και γενικώς υγρών πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση 30-60 λεπτά πριν το γεύμα, έτσι ώστε να μειώνεται η δίψα μετά το φαγητό. Μετά το φαγητό πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν πιείτε υγρά.

 

Γραμμή επικοινωνίας 210 7484 185 -8

 

Φόρτιση με υγρά κατά της πείνας.

Μετά από επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας που περιορίζουν τη χωρητικότητα του στομάχου, μπορούμε να αναστείλουμε την πείνα πίνοντας σχετικά γρήγορα κάποιο υγρό (περίπου τα 2/3 ενός ποτηριού νερό) έτσι ώστε να προκληθεί διάταση του γαστρικού θυλάκου. Η οξεία διάταση του γαστρικού θυλάκου αναστέλλει την πείνα για 15-25 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε τη φόρτιση με υγρά για να αντιμετωπίσετε την πείνα και να αποφύγετε τη λήψη τροφής στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων. Γλυκαντικά (Ασπαρτάμη).

Η χρήση γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη (Caderel) συνηθίζεται από πολλούς ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση ζάχαρης. Μερικές όμως φορές η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει ισχυρό αίσθημα πείνας (λιγούρα). Στις περιπτώσεις αυτές η ασπαρτάμη πρέπει να διακόπτεται. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας και άσκηση.

Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για την επιτυχία της εγχείρησης. Όταν υπάρχει θερμιδική στέρηση και σημαντική απώλεια βάρους οι καύσεις του οργανισμού μειώνονται και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο είναι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα και η άσκηση. Περιορίστε τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και χρησιμοποιείστε περισσότερο τα πόδια σας. Προγραμματίστε καθημερινούς περιπάτους για τουλάχιστον 30 λεπτά. Άν μπορείτε ακολουθήστε κάποιο τακτικό πρόγραμμα αεροβικής άσκησης, ή περπατήστε σε διάδρομο για 40-60 λεπτά. Η άσκηση επίσης θα βοηθήσει ώστε να μετριαστεί η χαλάρωση που προκαλεί ο καταβολισμός των σκελετικών μυών και θα σας κάνει να νιώσετε υγιείς, δυνατοί και σφριγηλοί. Ορισμένες ορμόνες που εκκρίνονται απο τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης (ενδορφίνες και κατεχολαμίνες) έχουν ευνοϊκή επίδραση στον ψυχισμό σας, χαρίζοντάς σας αισιοδοξία και ευφορία. 

Η ιδανική διατροφή για το πρώτο 6μηνο.

Στο πρώτο τρίμηνο ένα γεύμα κάθε 4 - 6 ώρες. Τρωτε όσο χρειάζεται για να νιώσετε κορεσμό. Προτιμάτε τις στερεές τροφές γιατί παραμένουν στο στομάχι και δημιουργούν κορεσμό για αρκετές ώρες. Αυτό βοηθάει ώστε να αποφευχθεί το άτακτο τσιμπολόγημα. Αποφύγετε την μονοφαγία. Συνδυάστε τις δύσπεπτες τροφές με άλλες που είναι καλά ανεκτές. Μην πίνετε υγρά για 2 ώρες μετά τα γεύματα, ώστε να καθυστερήσει η κένωση του στομάχου. Πίνετε αρκετά υγρά στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων (νερό, καφέ, τσάι, αναψυκτικά light). Χρησιμοποιείτε τη μέθοδο της φόρτισης με υγρά για να αντιμετωπίσετε την πείνα. Αν θέλετε να φάτε στα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στα γεύματα, προτιμείστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή φρούτο. Μετά τον 3ο μήνα περιορίστε τα γεύματα στα 3 - 4 την ημέρα.

Μετά τον 6ο μήνα.

Έξι μήνες μετά την επέμβαση ο «μήνας του μέλιτος» τελειώνει και η όρεξη επανέρχεται. Η απώλεια βάρους δεν είναι ραγδαία όπως τον πρώτο καιρό. Οι συνθήκες αυτές είναι δυνατό να προκαλέσουν απογοήτευση. Αντιμετωπίστε την επάνοδο της όρεξης με προγραμματισμό και μη χαλαρώνετε την προσπάθεια. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τους ίδιους κανόνες διατροφής όπως και πριν. Το κάθε κύριο γεύμα σας θα πρέπει να αποτελείται κατά το 1/3 απο ψιλοκομμένα χόρτα ή λαχανικά. Να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους θα συνεχίζεται γιά ακόμη 6 μήνες. Μετρήστε το βάρος σας την πρώτη κάθε μήνα και επισκεφθείτε το γιατρό σας για οδηγίες άν η απώλεια βάρους δεν είναι ικανοποιητική. Μη διστάζετε να ζητήσετε τη συνδρομή ψυχολόγου ή διαιτολόγου εφ’ όσον είναι απαραίτητο. Στη φάση αυτή πολλοί ασθενείς χρειάζονται ενθάρρυνση για να συνεχίσουν την προσπάθεια και να κάνουν τις αλλαγές που πρέπει στη ζωή τους. 

 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια είναι: 

 • Οργανώστε τις καθημερινές δουλειές και υποχρεώσεις σας έτσι ώστε να μην στρέφεστε στο φαγητό από ανία.Αποφεύγετε μέρη και καταστήματα που σας βάζουν σε πειρασμό (πχ ταβέρνες, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, super market).

 • Ασχοληθείτε με πράγματα που έχουν για σάς ενδιαφέρον και σας κρατούν απασχολημένους όσο το δυνατόν περισσότερο. Άν χρειαστεί αλλάξτε ακόμη και εργασιακό περιβάλλον. 

 • Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητά σας στον εργασιακό χώρο. Παρκάρετε μακριά απο το χώρο εργασίας ώστε να αναγκάζεστε να περπατάτε. 

 • Αποφύγετε την απομόνωση, την πολύωρη αδράνεια στο σπίτι. Βρείτε μια δεύτερη δουλειά ή γίνετε μέλη κάποιου συλλόγου, μόνο και μόνο για να αλλάζετε περιβάλλον. 

 • Μην παρακολουθείτε περισσότερο από 2 ώρες τηλεόραση και μην τρώτε ποτέ μπροστά στην τηλεόραση.Ακόμα και όταν εργάζεστε στο σπίτι, προγραμματίστε ένα διάλειμμα για περίπατο μισής ώρας.

 

 

 

 

 

© 2003-2005 goMED Ltd. All rights reserved.