τριπλή γαστρικη πτυχωση
  τριπλή γαστρική πτύχωση, γαστρικο μανικι

 
Η νέα ενισχυμένη γαστρική πτύχωση

 ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

 
 

 

Παρουσίαση από τον Βαριατρικό χειρουργό κ. Σκρέκα, Δντη μονάδας παχυσαρκίας Βιοκλινικής, μέλος του IFSO. ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ 48-50, Τηλ. 210 7484185 - 6939 193876


ΕΡ. Η γαστρική πτύχωση είναι μια πολυδιαφημισμένη επέμβαση απώλειας βάρους. Συχνά ακούμε για τριπλή πτύχωση. Τι ακριβώς είναι η νέα ενισχυμένη γαστρική πτύχωση;

ΑΠ. Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική γαστρική πτύχωση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική απώλειας βάρους, που αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια τον γαστρικό δακτύλιο. Η επέμβαση αυτή που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Δρ M.Talebpour (2007) έχει καταλάβει μια καλή θέση ανάμεσα στις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις στη χώρα μας, γιατί είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η πιό συνηθισμένη τεχνική σήμερα, είναι η τριπλή πτύχωση που περιέγραψε το 2012 ο Δρ. Talebpour (Εικόνα 1). Μιά παραπλήσια τεχνική πολλαπλών πτυχώσεων είχαμε επίσης δημοσιεύσει στο Obesity Surgery το 2011 εγώ και οι συνεργάτες μου.
 Πλεονεκτήματα Ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης
Στεγανότητα συρραφής, ελαχιστοποίηση επιπλοκών
Μικρότερο γαστρικό οίδημα, επιτάχυνση ανάρρωσης.
Χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων, μείωση φορτίου ξενων υλικών στο χειρουργημένο στομάχι.

Η νέα εξέλιξη στην τεχνική της γαστρικής πτύχωσης, είναι αποτέλεσμα 10 χρόνων έρευνας και συστηματικής παρακολούθησης της πορείας των ασθενών μας. Η διαφορά της "ενισχυμένης" απο την τριπλή πτύχωση έγκειται στο ότι με τη νέα τεχνική η επέμβαση υλοποιείται σε 2 αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα. Δηλαδή ξεκινάμε όπως και στην τριπλή πτύχωση δημιουργώντας τις εσωτερικές πτυχές που είναι απαραίτητες για τη σμίκρυνση του στομάχου, αλλα στη συνέχεια ασφαλίζουμε όλη την πτύχωση με μιά δεύτερη συρραφή, που στεγανοποιεί και ενισχύει το στομάχι (εικόνα 2).

ΕΡ. Φαίνεται πιό περίπλοκη σαν επέμβαση..

ΑΠ. Η αλήθεια είναι ότι απαιτεί διπλή δουλειά από τον χειρουργό, αλλά τα ωφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλάσια. Θα μπορούσε να την περιγράψει κανείς και σαν 2 αλληλοσυμπληρούμενες πτυχώσεις, ή σαν μια πενταπλή πτύχωση.

ΕΡ. Και ποιά είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής για τον ασθενή;

ΑΠ. Η σημερινή επέμβαση τριπλής πτύχωσης έχει κάποιες αδυναμίες. Η τριπλή πτύχωση υλοποιείται - θα έλεγα αναγκαστικά - με χοντρό πολύκλωνο μη απορροφήσιμο ράμμα. Τέτοια ράμματα είναι απαραίτητα στην τριπλή πτύχωση, επειδή όλη η μάζα του πτυχωμένου στομάχου συγκρατείται μόνο με μία ραφή, οπότε χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό ράμμα για να μην σπάσει η ραφή. Κι εδώ ακριβώς έγκειται το πρόβλημα. Η τριπλή πτύχωση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για κάποιους ασθενείς που έχουν πολύ παχύ γαστρικό τοίχωμα ή μεγάλο γαστρικό θόλο, γιατί σ' αυτούς τους ασθενείς η τάση των ραμμάτων είναι μεγάλη. Και όταν η τάση είναι μεγάλη, έχουμε αυξημένη πιθανότητα διαφυγής ή υποκλινικές μικροδιατρήσεις και λοιμώξεις στο χειρουργημένο στομάχι που καθυστερούν την ανάρρωση, αλλά κάποιες φορές μπορεί να καταλήξουν και σε χρόνια προβλήματα. Έχουμε δεί αρκετούς ασθενείς με τριπλή γαστρική πτύχωση να παραπονιούνται για στομαχικούς πόνους, ακόμα και χρόνια μετά την επέμβαση. Άν και τα προβλήματα αυτά συνήθως δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, παρ' όλα αυτά ταλαιπωρούν τους ασθενείς και υποβαθμίζουν ποιοτικά τη ζωή τους.

Με την τεχνική εξέλιξη της "ενισχυμένης πτύχωσης" επιλύονται τα παραπάνω προβλήματα, γιατί η τάση της συρραφής του στομάχου μοιράζεται πλέον σε 2 στρώματα. Επιπλέον τα ράμματα που χρησιμοποιούνται με τη νέα τεχνική είναι πολύ λεπτά και μάλιστα στο 1ο στρώμα απορροφήσιμα, δηλαδή απορροφώνται τελείως απο τον οργανισμό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί μειώνεται στο ελάχιστο το φορτίο ξένου υλικού στο χειρουργημένο στομάχι. Με την εξωτερική συρραφή του δευτέρου στρώματος, το στομάχι αποκτά την τελική του μορφή και συγχρόνως στεγανοποιείται, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα διαφυγής. Αξίζει να σας πώ ότι με την ενισχυμένη γαστρική πτύχωση τα τελευταία 2 χρόνια, δεν είχαμε απολύτως καμία επιπλοκή.

Δείτε γενικές πληροφορίες για την γαστρική πτύχωση, εδώ.

Εικόνα 1. Η τριπλή πτύχωση του Δρ. Talebpour (2012) Εικόνα 2. Η ενισχυμένη γαστρική πτύχωση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Talebpour: Ann Surg Innov Res. 2012 Aug 22;6(1):7
2. Skrekas: Obes Surg. 2011 Nov;21(11):1657-63
 
 

© 2003-2017 www.skrekas.net - All rights reserved.