Πως επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους με τη χειρουργική; 

Σκρέκας Γιώργος MD, ISS, EAES Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος. www.skrekas.net.
FH Sp Registrar St' Marys Hospital, London. Δ/ντης Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας ΙΑΣΩ GENERAL. ΤEL. 210 7484 185-8 & 6939 193 876 

 

Oι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας περιορίζουν άμεσα την ποσότητα της προσλαμβανομενης τροφής και ενέργειας (εξαίρεση αποτελεί ο γαστρικός δακτύλιος). Η ποσότητα αυτή παραμένει εξαιρετικά χαμηλή τους πρώτους 2-3 μήνες (κάτω από 1000Kcal/ημέρα) αλλά σταδιακά αυξάνεται καθώς το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση. Η απώλεια βάρους είναι ταχεία το πρώτο τετράμηνο και στη συνέχεια περιορίζεται προοδευτικά. Κοντά στο 12ο μήνα, επέρχεται μεταβολική ισορροπία οπότε το βάρος σταθεροποιείται. 

Η μεταβολική ισορροπία επέρχεται όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια επαρκεί για να συντηρήσει το τρέχον βάρος του ασθενούς. Ένας άνδρας 40 ετών με ύψος=180cm όταν καταναλώνει 3850Kcal ημερησίως, ζυγίζει 180 κιλά. Όταν η κατανάλωση σταθεροποιηθεί στις 2200Kcal, το βάρος του θα είναι 85 κιλά.

 

Οι σύγχρονες τεχνικές κατά της παχυσαρκίας διακρίνονται ανάλογα με τον τρόπο που λειτουργούν σε δύο κύριες κατηγορίες: 

 

Ι. Επεμβάσεις που περιορίζουν τη γαστρική χωρητικότα.

a. Επεμβάσεις πρώτης γενιάς

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι παλαιότερες και πολύ γνωστές τεχνικές της κάθετης γαστροπλαστικής και του ρυθμιζόμενου δακτυλίου. Το στομάχι παίρνει μορφή κλεψύδρας με ένα μικρό και ένα μεγάλο διαμέρισμα και μιά στενή δίοδο επικοινωνίας (stoma). Η τροφή εισέρχεται πρώτα στο μικρό διαμέρισμα και ο κορεσμός επέρχεται γρήγορα με μικρή ποσότητα τροφής. Οι επεμβάσεις αυτές περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση στερεών τροφίμων αλλά δεν είναι εξίσου δραστικές στην περίπτωση υγρών και μαλακών τροφών. Καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα παίζουν οι διαιτητικές προτιμήσεις, η ιατρική παρακολούθηση και η συμμόρφωση των ασθενών με τις μετεγχειρητικές οδηγίες.    Μάθετε περισότερα εδώ.       

 

b. Επεμβάσεις δεύτερης γενιάς

Η γαστροπλαστική sleeve (γαστρικό μανίκι) είναι μια νέα λαπαροσκοπική τεχνική περιορισμού του στομάχου που ακολουθεί τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Εδώ ο γαστρικός περιορισμός είναι πραγματικός χωρίς δημιουργία στενώσεων και χωρίς εμφύτευση ξένων προς τον οργανισμό υλικών. Η συγκεκριμένη επέμβαση ασκεί επίδραση στους νευροορμονικούς μηχανισμούς της πείνας προκαλώντας ήπια ανορεξία. Με τη γαστροπλαστική sleeve δεν υπάρχουν επεισόδια απόφραξης και εμετοί όπως επίσης και ορισμένες απώτερες επιπλοκές που προκαλούνται από την εμφύτευση ξένων σωμάτων. Καταπολέμηση της βουλιμίας, σταθερή απώλεια βάρους, αντιελκωτικό αποτέλεσμα, φυσιολογικός κορεσμός χωρίς δυσφαγία και εμετούς!     Μάθετε περισότερα εδώ.

 

 

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι η πιό νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η επέμβαση μοιάζει απο άποψη φυσιολογίας αλλά και εξωτερικά με τη γαστροπλαστική sleeve (γαστρικό μανίκι). Το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο μέρος του, μόνο με πτύχωση του μείζονος τόξου με εξωτερικές ορομυικές ραφές. Με την τεχνική αυτή η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου περιορίζονται δραματικά και ο κορεσμός επέρχεται με μικρότερες ποσότητες τροφής. Η μέθοδος συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα του γαστρικού δακτυλίου και της τεχνικής sleeve:

  • ελαχιστοποίηση τραύματος και επιπλοκών, 

  • αποφυγή εμφύτευσης ξένων υλικών στον οργανισμό, 

  • αξιόπιστη απώλεια βάρους και 

  • πλήρη αναστρεψιμότητα. 

Με τη γαστρική πτύχωση δεν υφίσταται πρακτικά κίνδυνος σηπτικών επιπλοκών γιατί δεν γίνεται εκτομή του στομάχου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους αναστροφής. Με την αφαίρεση των ραμάτων, ο στόμαχος ανακτά αυτόματα το αρχικό του σχήμα.  Μάθετε περισότερα εδώ.

 

ΙΙ. Επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης με ή χωρίς δυσαπορρόφηση.

Οι επεμβάσεις αυτού του είδους (γαστρικό by-pass και χολοπαγκρεατική παράκαμψη) συνδυάζουν τον περιορισμό στη χωρητικότητα του στομάχου με την παράκαμψη ορισμένου τμήματος του λεπτού εντέρου. Οι στόχοι της εγχειρήσεως είναι δύο. Να περιοριστεί αφ’ ενός η κατανάλωση τροφής και να μειωθεί αφ’ ετέρου η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών με τη σμίκρυνση του "ενεργού" πεπτικού σωλήνα. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους περιορίζουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη κατά 10%-30% χωρίς ιδιαίτερους διαιτητικούς περιορισμούς, προκαλούν τη μεγαλύτερη και σταθερότερη απώλεια βάρους, αλλά έχουν περισσότερες επιπλοκές. Μάθετε περισότερα εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2003-2006 goMED Ltd. All rights reserved